16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta na skalinima u četvrtak 6. septembra

3. Fešta na skalama

Fešta na skalinima biće održana  u četvrtak 6. septembra2018. na lokaciji Stepeništa 28. oktobra i Sima Matavulja u Herceg Novom u organizaciji NVO Ruke.

Program:

Izložba domaćih proizvoda i rukotvorina 18:00 – 23:00

Muzički program 20:00 – 23:00

Degustacija jela od smokava i grožđa na humanitarnoj trpezi 20:00

Herceg Novi, smješten na brijegu koji se spušta u more, čuven je po velikom  broju stepenica. Logično je bilo za Udruženje Ruke koje okuplja armiju kreativaca – predstavnike zajednice i goste iz cijele Crne Gore – proizvođače atraktivnih domaćih proizvoda i najrazličitijih rukotvorina, da baš na novskim skalinima organizuje ljetnu feštu. Svi imaju zajedničku temu smokve i grožđe.

Ovaj mini festival se smjestio na stepeništima koja se od glavnog gradskog trga spuštaju prema gradskoj luci Škver odnosno uspinju do drevne tvrđave Kanli kula.

Stađunske fešte Udruženja Ruke su ulični festivali, prošireni dodatnim sadržajima.

Na samom kraju ljeta promovišu se raskošni plodovi smokve i grožđe u prirodi i gastronomiji, sa velikom paletom domaćih proizvoda i kroz izložbu rukotvorina inspirisanih ovim lijepim plodovima, uz muziku i ples. Najavljeno je učešće oko 25 izlagača.

Feštu će pratiti hit pjesma koja je nastajala uporedo sa njom – “Uzmi smokvu” Denija Deranje i Boka benda. U muzičkom programu će nastupiti Novi Sloveni, duo koji čine Konstantin Fyordov (tamburica, synth…) i Petar Kraljević (glas, gitara) sa repertoarom od standardnih hitova do lokalnih zanimljivosti. Gosti će biti džez pjevačica Iva Kostić koja će najaviti svoj program Caustic Fort i Salsa Bayamo klub koji će do kraja zagrijati atmosferu

Tradicionalna ljetna trpeza posvećena istraživanju kombinacija sa smokvama i grožđem biće održana u gornjim skalama, koje vode ka Kanli kuli. Tu će u zajedničkoj akciji tri NVOa : Egzodusi, ORKA i Ruke, uz učešće brojnih drugih organizacija, pojedinaca, kao i restorana biti priređena donatorska večeru ZA DRAGANA. Džez muzičaru Draganu Đorđeviću Karlu, profesoru u hercegnovskoj Muzičkoj školi, koji je na istom mjestu bio sa svojom gitarom na humanitarnoj Fešti na  skalama 2016. potrebna je podrška prijatelja  u borbi za zdravlje. Otvoren je poziv za ljude dobre volje, koji vole život, druženje, hranu i muziku, da učestvuju. Osim hrane koju doniraju restorani, profesionalni keterinzi, pojedinci i organizacije, za ovu akciju kuriozitetna je donacija anonimnog građanina Budve. Riječ je o gitari Squire Fender Bullet Strat koja je na aukciji na Fb stranici  Exodusi. Aukcija će trajati do Fešte na skalama, pa će prihod od prodaje gitare iod donatorske trpeze biti objedininjen. Do sada je učešće u ovom dijelu fešte potvrdilo preko 20 donatora.

Inače ljetna trpeza nudi brojna jela, više vrsta slatkiša, onih koji se spremaju tradicionalno u Boki kotorskoj, ali i brojne kulinarske inovacije. Kombinacije smokava i grožđa sa sirom i mesom su iznenađujuće. Ako imate zanimljivo lično jelo ili deliciju na ovu temu, možete i sami da doprinesete akciji. Razmjena iskustava i znanja je ključna u razvoju gastro-manifestacija poput ove.

Feštu organizujemo uz podršku Turističke organizacije i Opštine Herceg Novi (javni konkursi za manifestacije i NVO-e), Zavoda za zapošljavanje Crne Gore preko koga su kroz javni rad u Udruženju tri asistenta, Herceg fest i druga opštinska preduzeća.

Nemjerljiva je podrška zajednice na koju se Ruke oslanjaju u organizaciji svojih manifestacija koje imaju za cilj razvoj gastro-turizma i preduzetništva, a još i više kreativnosti i duha zajedništva.

Najčitanije