33 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – iako je sezona lošije počela, naplata boravišne takse ide odlično

Budva-foto Jugoslav Belada

Iako je evidnetno da je ovogodišnja sezona lošije počela od prošlogodišnje, Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva ostvaruje odličnu naplatu boravišne takse. Zaključno sa 30. junom  naplaćeno je 935.239.83 eura na ime boravišne takse, što je za gotovo 135 hiljada hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Kako je kazao sekretar za finansije i vd direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić od ukupno naplaćenog iznosa  433.651.10 eura  odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smještaj.

“Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 802.351.40 eura  eura , od čega se 378.174.03  eura odnosi na fizička lica“, kazao je Odžić i dodao da boravišna taksa predstavlja prihod Nacionalne i Turističke organizacije Budve.

Podsjetio je da su od početka juna na terenu timovi turističkih inspektora , ovlašćenih za kontrolu privatnog smještaja i naplatu boravišne takse.

„Planiranamo da  kontrole u privatnom smještaju budu do  kraja septembra, dok ćemo hotele kontrolisani tokom čitave godine. I pored velikih napredaka u naplati boravišne takse, prostor sive zone je još uvjek veliki, ali zajedničkim naporima lokalne i državne turističke inspekcije, trudićemo se da sivu zonu svedemo na minimum“, kazao je Odžić.

Podsjetio je da cijena boravišne takse ostala je nepromijenjena, a prihod od nje u promjeru 80- prema 20 odsto  dijele Turistička organizacija Budve  i Nacionalna turistička organizcija.

Turistička organizacija Budve dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3.5 miliona eura.

Najčitanije