20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Culture Twinning” – Promovisanje kulturnog turizma i podizanje svijesti građana o značaju kulturnog naslijeđa

Culture Twinning

Projekat “Culture Twinning”, u kojem je učestvovala Opština Herceg Novi zajedno sa Opštinom Novo Mesto (Slovenija) u partnerstvu sa ALDA-om, Razvojnim centrom u Novom Mestu (Slovenija) i opštinama Torun (Poljska), Vilafranca de Penedes (Španija), Trnava (Slovačka), Langhenagen (Njemačka), Buhl (Njemačka), Bihać (Bosna i Hercegovina), uspješno je okončan.

-Glavni cilj dvogodišnjeg projekta bio je stvaranje jake mreže gradova pobratimljenih radi zajedničkog promovisanja kulturnog turizma i podizanja svijesti građana o značaju kulturnog naslijeđa. Cilj je uspješno postignut, navode iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Herceg Novi.

Kulturno naslijeđe sastoji se od kulturnih i stvaralačkih resursa sa vrijednošću za društvo koji su javno priznati kako bi se sačuvali za buduće generacije. Bogato i raznoliko kulturno naslijeđe srednje Evrope jedna je od ključnih atrakcija za turiste koji posjećuju to područje. Zato je lokalno naslijeđe postalo važan ekonomski faktor. Napori na očuvanju i korišćenju kulturnog naslijeđa mogu pomoći u stvaranju prihoda od turizma, posebno u udaljenim regionima, daleko od ekonomskih centara, koji se oslanjaju na usluge vezane za turizam pri zapošljavanju. Održivo korišćenje kulturnog naslijeđa je od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da će centralna Evropa ostati popularna destinacija za posjetu i život.

Razmjenom dobre prakse, iskustva i stručnosti uključenih partnera povećali smo uključivanje građana i podigli svijest o važnosti evropskog kulturnog naslijeđa kroz različite događaje i promociju. Kroz aktivnosti projekta ojačali smo toleranciju i međusobno razumijevanje među evropskim građanima koji poštuju i promovišu kulturnu i jezičku raznolikost, doprinoseći pritom međukulturnom dijalogu.

Projekat je izgradio mrežu gradova za promociju kulturnog naslijeđa u dugoročnoj perspektivi, razvio mogućnosti za međusobno razumijevanje, međukulturno učenje, solidarnost i društveni angažman.

Culture Twinning

Projekat je zvanično započeo početnim sastankom koji je održan u novembru 2018. godine, a partneri na projektu okupili su se u Vićenci kako bi razgovarali o implementaciji budućih aktivnosti. Projekat, koji finansira projekat Evropa za građane, vodila je Opština Novo Mesto (Slovenija) u partnerstvu sa ALDA-om, Razvojnim centrom u Novom Mestu (Slovenija) i opštinama: Herceg Novi (Crna Gora), Torun (Poljska), Vilafranca de Penedes (Španija), Trnava (Slovačka), Langhenagen (Njemačka), Buhl (Njemačka), Bihać (Bosna i Hercegovina).

-Kroz naše aktivnosti, partneri su imali priliku da se upoznaju i predstave svoje gradove i svoje kulturno naslijeđe, kao i da stupe u interakciju sa lokalnim akterima koji djeluju na polju kulturne baštine. Budući da je kulturno naslijeđe u fokusu, na svim događajima otkrivali smo bogato kulturno naslijeđe svih gradova. U Italiji je održano interaktivno vođenje za djecu kako bi se naglasio značaj obrazovanja mladih generacija o lokalnom kulturnom naslijeđu. Međunarodna konferencija “Strateški razvoj turizma zasnovana na valorizaciji kulturnog naslijeđa” u Herceg Novom okupila je učesnike iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Španije, Slovačke, Njemačke i Crne Gore, kao i predstavnike Evropskog udruženja za lokalnu demokratiju (ALDA). Konferencija je bila posvećena predstavljanju primjera dobre prakse vrednovanja kulturnog nasleđa u evropskim gradovima. U Novom Mestu smo održali hakaton na kome su djeci predstavljeni inspirativni primjeri dobre prakse inovativnog turističkog kulturnog naslijeđa, a mi smo posjetili 4. festival života i kuvanja u gvozdenom dobu. Zanimljiv program imao je tržište – izlaganje drevnih zanata i proizvoda, sud za hranu sa dodirom kulinarstva i pića iz gvozdenog doba, trialiranje, gađanje samostrijelom, scenski nastup sa muzikom i plesom itd. Naš četvrti događaj bio je u lijepom, istorijskom, dinamičnom i jednom od najstarijih gradova u Slovačkoj. Učesnike je zaista impresionirao živopisni istorijski centar Trnave, jedinstvena srednjovjekovna atmosfera, kulinarski specijaliteti i gostoprimstvo tokom Tradicionalne trnavske pijace. U Vilafranci smo razmijenili ideje o metodama za stvaranje kulturnog znanja, jačanju kulture u društvu i povećanju težine kulture u promovisanju kvaliteta kulturnog turizma. Sledećeg dana smo imali priliku da upoznamo kulturu „kastela“ kroz širok spektar aktivnosti vezanih za njihov svijet. Pokazali su nam kako promovišu i razvijaju liderstvo i izgradnju tima svojim društvenim, obrazovnim i sportskim vrijednostima, poštujući kulturno naslijeđe, navode iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Herceg Novi.

Šesti i posljednji sastanak projekta, koji je doprinio uključivanju građana i svijesti o kulturnoj baštini u nekoliko evropskih partnerskih gradova kroz obrazovanje i cjeloživotno učenje, održan je u Bihaću. Domaćin se potrudio i pripremio nezaboravno zatvaranje projekta. Završnu konferenciju nadogradili su iskustvom iz svoje kulturne ponude. Urbani puls grada sa izuzetno raznolikom i jedinstvenom istorijom različitih kultura i vjera obogaćuje ponudu na rijeci Uni. Događaj je zvanično zaključio zajednički projekat, ali će uspostavljene veze između partnera živjeti i stvarati zajedničke priče potkrijepljene bogatstvom prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Projekat je dosegao više od 460 direktnih učesnika događaja i više od 40.000 indirektnih učesnika putem veb stranice projekta, veb lokacija partnera, konferencija za štampu, vijesti i članaka.

Najčitanije