12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Cvjetanje mora – Nestvarni prizori s Floride: obala je zatrpana morskim algama, ugrožena turistička sezona

Cvjetanje mora – foto AFP

Ogromne nakupine morskih algi zatrpala je obale Floride i drugim obalama diljem Meksičkog zaljeva, prijeteći turističkoj sezoni, prenose strani mediji.

Sargassum, specifična sorta morske alge, već duže vrijeme stvara velika cvjetanja u Atlantskom oceanu, a znanstvenici prate njezina golema nakupljanja još od 2011. godine. No, ovogodišnje cvjetanje moglo bi biti najveće ikada, smatraju, zajedno obuhvaćajući više od 5000 milja (8047 kilometara) od obale Afrike do Meksičkog zaliva.

Cvjetanje mora – foto AFP

Ovogodišnje cvjetanje sargassuma počelo je ranije nego prethodnih godina i udvostručilo se veličinom, između prosinca i siječnja, rekao je dr. Brian Lapointe, istraživač na Oceanografskom institutu Harbor Branch Sveučilišta Florida Atlantic.

Otkako se prati cvjetanje ove alge, došlo se do pretpostavke da su povećane temperature oceana i opterećenje nutrijentima iz obalnog otjecanja ključni faktori za njeno bujanje.

Cvjetanje mora – foto AFP

Ova vrsta algi obitava u oceanima diljem svijeta te može narasti i do nekoliko metara dužine, a zbog iznimnih količina po njoj je ime dobilo i Sargaško more u Atlanskom oceanu. Smeđe je ili tamnozelene boje, a sastavljena je od oblika sličnih stabljici, korijenu i listovima.

Sargassum alge su u oceanima neophodno stanište za pojedine vrste morskog života, no kada dospiju na obale počinju truliti te otpuštaju bezbojan plin sumporovodik poznat po vrlo neugodnom mirisu pokvarenih jaja. Kod nas ova alga najviše cvjeta na zapadnoj obali Istre gdje se potom pojavljuje veliko onečišćenje mora.

Najčitanije