22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani Knjižare So – Sa spomen pečatom u desnoj ruci i sa romanom „Lutajući Bokelj“ u lijevoj

Knjižara So

Sa spomen-pečatom u desnoj ruci i sa romanom „Lutajući Bokelj“ u lijevoj, Nikola Malović otvorio je sinoć na hercegnovskom glavnom trgu 14. po redu Dane Knjižare So – dane obnovljenog gradskog knjižarstva i izdavaštva koji se ove godine odvijaju u slavu 120-godišnjice knjižarstva Jova Sekulovića (od 1898).

„Razlog zašto u lijevoj ruci držim 9. izdanje romana Lutajući Bokelj leži u tome što se u romanu, između ostalog, pominju nesnosne vrućine za koje pak Bokelji imaju originalnu imenicu, porijeklom romanizam, a to je kaldana.

„Budući da sam kumovao nazivu vokalno-instrumentalnog sastava Kaldana, to je bilo i logično da se na godišnjicu drevnog knjižarstva sastav Kaldana oglasi spletom pjesama sa primorskom, morskom i pomorskom tematikom“ – kazao je u uvodu Malović.

Knjižara So

Koncert VIS Kaldana uzdigao je obrve svim okupljenima, zapravo stotinama ljudi na trgu, jer je dugo emitovao energiju za pamćenje, što su posvjedičili mnogi furešti s kamerama i telefonima u rukama. I kako to već biva kada u malom primorskom gradu brojni turisti uz i niza skale naiđu na ozvučeno kulturno dešavanje – zastajali su, i oni aplaudirali, i vikali: Bravo! Bravo!

Po okončanju oficijelnog programa počelo je tradiciono knjižarsko druženje i trajalo je do kasno u noć.

Knjižara So

Na pitanje šta nas očekuje uz nastavku 14. Dana Knjižare So, Nikola Malović kaže:

– U petak, 13. jula, u 21.00, na platou ispred Knjižare So, na glavnom hercegnovskom trgu, Nebojša Rašo i ja predstavićemo prvu knjigu koju je vladika Nikolaj napisao, i prvu knjigu koji je Jovo Sekulović, prvi knjižar objavio! Bilo je to 1904. Riječ je o kuriozitetnom izdanju Uspomena iz Boke, između ostalog i zato što je svaki primjerak ručno ovjeren svim dosadašnjim spomen-pečatima.

Najčitanije