17 C
Kotor

Slušaj online radio

Doug Braithwaite dolazi u Herceg Novi

Dougs Justice

Jedan od najvećih svjetskih strip crtača svih vremena, izvanredni Britanac, Dag Bretvajt (Doug Braithwaite) biće još jedan specijalni gost 17. Hercegnovskog Strip Festivala (HSF) koji se ove godine održava od 1. do 6. septembra na više lokacija u Boki Kotorskoj. Bretvajt je, uz već najavljene Ji Jang, Marka Mastraca, Danu Dimat, Fransisa Portelu i Zorana Smiljanića, šesti potvrđeni specijalni gost najveće regionalne manifestacije posvećene devetoj umjetnosti.

„Nakon sjajnog 8. Strip Vikenda na kojem se našim sugrađanima i mnogobrojnim gostima predstavio Zerocalcare, globalna zvijezda stripa i animacije, a na kojem su mogli da uživaju i u nastupu fantastične grupe Repetitor, vrijeme je da nastavimo sa predstavljanjem specijalnih gostiju za za našu glavnu manifestaciju koja se uvijek održava od prvog petka u septembru. Ogromno je zadovoljstvo da kao šestog specijalnog gosta predstavimo sjajnog Daga Bretvajta koji nam dolazi iz Njukasla (Newcastle), a koji je kao i mnogi njegovi sunarodnici, prve značajne naslove crtao za najpoznatiju britansku izdavačku kuću, 2000AD za koju radi Sudiju Dreda, Sudiju Heršija, Roug Trupera i Tirani Reksa“, saopštavaju iz Udruženja ljubitelja stripova HSF koji su organizatori Hercegnovskog strip festival, kao i Strip vikenda i mnogih drugih hercegnovskih manifestacija i radionica posvećenih devetoj umjetnosti.

Bretvajtov talenat je brzo zapažen i preko Atlantika, pa prelazi da stvara za američkog giganta DC Comics sa kojim potpisuje ekskluzivni ugovor i dobija elitne naslove kao što su Betmen, Supermen, Fleš,  Azrael, Zeleni fenjer, Patrola prokletih, Legija superheroja. Pred kraj ekskluzivnog ugovora sa DC najavljuje prelazak u najvećeg svjetskog izdavača, Marvel i rad na najpoznatijim junacima stripa te izdavačke kuće, Kapetanu Americi, Hulku, Panišeru, Toru, Putovanju u misteriju, čime cementira status jednog od najvažnijih autora današnjice. Ipak, za DC nastavlja rad na samo jednom spektakularnom serijalu „Pravda“ na kojem sarađuje sa legendama devete umjetnosti kao što su Aleks Ros i Džim Kruger. U nastavku svoje karijere Bretvajt bira poslove i ugovore, pa tako sarađuje i sa izdavačima Image, Dark Horse i naročito Valiant, za koje ilustruje najpoznatije naslove njihovih edicija.

Poseban kuriozitet predstavlja i njegovo učešće u obaranju dva Ginisova rekorda na Festivalu stripa „Kapow!“ u Londonu kada su se najveće svjetske zvijezde okupile kako bi proizveli najbrže nacrtani strip na svijetu i strip sa najviše autora na svijetu. Bretvajt je rame uz rame sa Gibonsom, Kvajetlijem, Romitom, Džokom, Koipelom, Fegredom, Filipsom i ostalima crtao tablu navedenog stripa po scenariju velikog Marka Milara. Strip je završen za 11 sati, 19 minuta i 38 sekundi, a svi prihodi od izdavaštva ovog naslova otišli su u dobrotvorne svrhe.

„Globalno poznat kao jedan od „teškaša“ odnosno najznačajnijih autora današnjice, Dag Bretvajt je Hercegnovskom strip festivalu učinio posebnu čast što ga je odabrao kao destinaciju na kojoj će biti specijalni gost u septembru 2023. godine. Tome je svakako doprinijela reputacija HSF-a u Evropi, a naročito u Velikoj Britaniji kroz rad Ambasadora festivala Vilijama Simpsona, te saradnju sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim Savjetom u Crnoj Gori“, objašnjavaju iz HSF-e uz podsjecanje da će i ove godine pored 12 specijalnih gostiju u Herceg Novi doći još 70ak najvažnijih regionalnih i evropskih strip stvaralaca koji su povratnici na Festival, te da je i ove godine svih šest dana planiran vrhunski stripovski, likovni i edukativni cjelodnevni program kao i sjajni koncerti regionalnih rock i jazz zvijezda i da su svi programi na HSFu BESPLATNI za posjetioce.

Najčitanije