24 C
Kotor

Slušaj online radio

Druga Luštica Bay umjetnička kolonija

Art Colony – Luštica bay

Deset umjetnika kreiraće svoj umjetnički izraz ispirisan Lušticom Bay – dio opusa će trajno obogatiti ambijent naselja a dio će biti izložen na dobrotvornoj aukciji za prikupljanje sredstava za tivatski Dnevni centar za djecu sa smetnjama i poteškoćama u razvoju


Druga Umjetnička kolonija Luštica Bay (Art Colony) okuplja deset mladih crnogorskih umjetnika koji će tokom sedam dana, od 4. do 10. jula stvarati umjetnička djela iz različitih disciplina u svojevrsnom otvorenom studijskom prostoru – inspirativnom ambijentu integrisanog naselja Luštica Bay. Kolonija će imati i humanitarni karakter, pa će završne večeri, 10. jula u 21 čas u Amfiteatru u Marina naselju biti organizovana izložba i aukcija radova. Sredstva prikupljena tokom aukcije biće usmjerena tivatskom Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Na aukciji će se naći i umjetnine nastale tokom prošlogodišnje kolonije.

Drugu komponentu ovogodišnjeg izdanja rezidencijalne umjetničke kolonije predstavlja program javnih umjetničkih murala – kreiranjem stalnih ili privremenih umjetničkih djela autori će postaviti svoje umjetnine širom naselja kako bi obogatili prostore turističkog kompleksa novim umjetničkim sadržajima. Radovi će biti zadržani u sklopu instalacije, dajući sofisticirani umjetnički pečat arhitektonskom dizajnu kompleksa Luštica Bay.

Ovogodišnja Umjetnička kolonija predstavlja već afirmisane umjetnike u zemlji koji plijene pažnju internacionalnih umjetničkih krugova. Ova grupa okuplja šest slikara: Anu Aleksić, Hanu Mirkov, Radeta Vujačića, Tijanu Gordić, Ivanu Ćupić i Gordanu Trebješanin i četiri vajara: Jelenu Pavićević, Nikolu Radonjića, Vlatku Vujošević i Adina Rastodera. Većina umjetnika već su članovi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i u svom portfelju imaju niz pojedinačnih i kolektivnih izložbi.

Na velikom lukobranu u Marina naselju, svakog dana od 19h – 22h, grupa umjetnika kreiraće slike i skulpture u ateljeima na otvorenom. Tokom stvaralačkog procesa, mještani, gosti i različiti posjetioci ovog turističkog naselja, kao i cjelokupna lokalna zajednica, moći će da se upoznaju sa rezidencijalnim umjetnicima, pomno posmatraju njihov kreativni proces i direktno učestvuju u razgovorima. Posmatranje i interakcija sa umjetnošću i umjetnicima povećava kvalitet naših života, povezuje ljude iz različitih sredina i kultura, proširuje poglede na svijet i inspiriše nas da djelujemo pozitivno u našim zajednicama.

Nova, svježa ideja i pristup prate koloniju ove godine – biće formiran i umjetnički radni prostor za spontani rad posjetilaca i stanovnika Luštice Bay. Na kraju svakog od sedam dana dobiće se potpuno nova i jedinstvena „Umjetnost dana” sa ciljem stvaranja dodatne vrijednosti umjetničkom događaju – kreiranja autentičnih trenutaka i uspomena.

Art Colony – Luštica bay

„Radujemo se novoj saradnji sa talentovanim umjetnicima, među kojima ima nama već poznatih ali i novih lica, kako bismo stvorili jednu lijepu priču koja pokazuje predanost promociji domaćih umjetnika. Program ojačava povezanost Luštice Bay sa umjetničkim inicijativama i odražava našu želju da Umjetnička kolonija Luštica Bay i ubuduće bude mjesto okupljanja kreativnih stvaralaca“, rekla je  Sonja Banićević, supervizor događaja u Luštici Development.

Prva likovna kolonija prošle godine je okupila četiri slikara: Anu Aleksić, Darka Vučkovića, Hanu Mirkov i Radeta Vujačića, i tri vajara: Jelenu Pavićević, Nikolu Radonjića i Vlatku Vujošević i njihovi radovi će se naći na aukciji u dobrotovorne svrhe, 10. jula.

Umjetnička kolonija Luštica Bay zamišljena je kao rezidencijalni program za podršku vizuelnim umjetnicima u razvoju njihovih karijera, pružajući im uslove za nesmetan proces kreativnog rada. Festival ima za cilj afirmaciju crnogorskih akademskih umjetnika i promociju savremene crnogorske umjetničke scene. Ideja o stvaranju Umjetničke kolonije nastala je nakon prve izložbe organizovane u Luštici Bay, u septembru 2018. godine, u saradnji s mladim nadarenim umjetnicima i Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje.

Najčitanije