10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

EK predstavio šesti paket sankcija, uvodi se zabrana uvoza ruske nafte

EU

Predsjednica Evropske komisije predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcioniranje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja trima ruskim medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije. Sankcionirat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Europskom parlamentu.

– Danas predstavljamo šesti paket sankcija. Prvo uključujemo visoke vojne dužnosnike i pojedince koji su počinili ratne zločine u Buči i one koji su odgovorni za nehumanu opsadu Mariupolja. To daje značajan signal svim počiniteljima iz Kremlja, a to je – mi znamo tko ste vi i vi ćete odgovarati, nećete proći nekažnjeno. Isključili smo Sberbank iz SWIFT-a, to je najveća ruska banka odgovorna za 37 posto bankarskog sustava. Isto tako ćemo iz SWIFT-a isključiti druge velike ruske banke, time pogađamo one banke koje su ključne za ruski financijski sustav i Putinovu sposobnost da vodi rat. To će dovesti do potpune izolacije ruskog financijskog sustava između međunarodnog sustava. Treće, zabranjujemo tri velike medijske kuće koje više neće moći distribuirati svoj sadržaj u EU u bilo kojem obliku. Utvrdili smo one televizijske kanale koji su ključni za širenje Putinovih laži i propagande i ne smijemo im više dati mogućnost da dalje šire laži. Četvrto, Kremlj se oslanja na one iz Europe koji savjetuju i  zabranjujemo da se te usluge pružaju Rusiji. Peta stvar je nafta. Vođe u Versaillesu su se složile da ćemo se osloboditi naše ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije. Počeli smo s ugljenom, sada se bavim našom ovisnošću o nafti. To neće biti lako jer je dosta zemalja ovisno o ruskoj nafti, ali to moramo napraviti. Danas ćemo predložiti da zabranimo svu rusku naftu u Europi, rekla je von der Leyen.

– Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da gospodarstvo EU-a mora ostati snažno kako bi bilo u stanju pomoći Ukrajini.

Sa svim ovim koracima, lišavamo rusko gospodarstvo sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa zemljopisne karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone, rekla je von der Leyen.

Mađarska i Slovačka protive se embargu

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell, otkrio je detalje novog paketa sankcija Rusiji. Ciljaju njezinu naftnu industriju i banke.

Na Twitteru je objasnio da je riječ o šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još nekoliko banaka, a odnosi se i na uvoz ruske nafte. Diplomatski izvori navode da sankcije uključuju zabranu uvoza nafte do kraja godine. Prijedlog trebaju odobriti države članice.

Mađarska i Slovačka protive se embargu na naftu.

Izvor:Hina

Najčitanije