15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gajete i leuti punim će jedrima do Farosa

Gajeta

U sklopu četverogodišnjeg obilježavanja 2400 godina postojanja Farosa (od 2016. do 2019.) u Starom Gradu od 14. do 17. septembra održat će se 2. međunarodni festival brodova, mora i mornara “Dani u vali”.

– Dolazi nam više od stotinu tradicijskih brodova od Rovinja do Neretve, gajeta, leuta, guca, pasara, falkuša, rovinjskih batana, neretvanskih lađa i drugih, oko 500 sudionika u programu koji će se odvijati i na moru i na kopnu što uključuje posebno osmišljene plovidbe revijskog i natjecateljskog karaktera, znanstvene skupove i kulturne događaje, zabavne programe, te predstavljanja hrvatske maritimne kulture. Kao posebni gosti najavljeni su Udruženje tradicijskih jedrenjaka iz talijanskog Verbana koja dolazi s pet brodova, te komiška udruga “Palagruža” – rekao je Plamenko Bavčević iz organizacijske udruge “Cronaves”.

Kao posebnost izdvojio je dnevne i noćne regate brodova, kao i Primorsko maritimno selo na starogradskoj rivi gdje će svoju 20. obljetnicu djelovanja proslaviti Udruga “Latinsko idro” s Murtera, Jedriličarski klub “Plav” s otoka Krka, udruga “Ars Halieutica” iz Komiže, te spomenuta “Palagruža”.

Brojni stručnjaci među kojima prof. dr. Robert Mohović, prof. dr Joško Božanić, te doc. dr Jakov Karmelić osvrnut će se na samu problematiku arhiviranja, valorizacije, uvođenja registra tradicijskih brodova, izrade replika i restauracije starih brodova, nacrtima…

– Bavljenje tradicijskim brodom traži sredstva, ali i vrijeme što u današnja vremena nije lako pronaći. Mi smo imali sreću da na leutu “Slobodne Dalmacije” o kojem skrbimo, okupimo posadu zaljubljenika među kojima su upravo završeni student Pomorskog fakulteta, strojar i moreplovac Leo Lemešić. Leut je sagrađen u Korčuli 1894. godine, uređen je i očuvan, a redovito ga predstavljamo na domaćim i stranim regatama i izložbama tradicijskih brodova. Ovom prigodom na Hvaru će leut ploviti s novim jedrom – otkrio je Bavčević.

Festival je odlična prilika za još jednu promociju hrvatske maritimne baštine, te produljenje turističke sezone. Saša Lukić, tajnik “Cronavesa”, smatra kako je ovo zalog za budućnost u kojoj bi ovaj događaj mogao imati prepoznaljiv značaj u Europi jer je Stari Grad prepoznat u europskim krugovima kao buduća top destinacija nautičkog turizma. Konačno, zaljev Morbihan u Francuskoj u kojem se održava čuveni Festival mora, ostvaruje 33 milijuna noćenja godišnje.

Najčitanije