12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Audio izložba “Jasenovac – logor smrti, zemlja živih”

izlozba-Jasenovac

Audio izložba “Jasenovac – logor smrti, zemlja živih , u organizaciji Gradskog muzeja i galerije , u produkciji digitalne agencije NextGame iz Beograda, uz podršku Udruženja članova Matice srpske u Crnoj Gori , biće otvorena u ponedjeljak. , 21. marta u 18 sati u galeriji “Josip Bepo Benković” . Autori su Darko Nikolić i Bogdan Španjević , a izložba je nastala u saradnji sa stručnjacima Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koji je i partner na projektu.

Koproducent izložbe je Galerija Štab iz Beograda. Projekat iz kojeg je nastala ova izložba finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba predstavlja inovativan pristup temi ovog ozloglašenog kampa, koji se manifestuje na dva načina – upotrebom nove mobilne/digitalne tehnologije kao i konceptom, tj. sa stanovišta ove izuzetno važne teme. Tehnološka inovacija podrazumijeva da posjetitelji prolaze kroz izložbu koristeći vlastiti mobilni telefon, slušalice i posebnu mobilnu aplikaciju, budući da je izložba zapravo multimedijalni sadržaj koji sadrži osam audio priča o ljudima ubijenim u sistemu logora Jasenovac.

Konceptualna inovacija sadržana je u činjenici da se temi Jasenovca pristupa iz perspektive kršćanskog uskrsnuća, u kojem je stradanje jasenovačkih mučenika zapravo izvor milosti koji oplemenjuje živote, a ne izvor mržnje i netrpeljivosti.

Ulazeći i prolazeći kroz priče o jasenovačkim mučenicima, posjetitelji otkrivaju nove dimenzije ljubavi, požrtvovnosti, hrabrosti, suosjećanja i zajedništva – koje Jasenovac predstavlja onakvim kakav on zaista jest: uporište na putu spasenja. Zato, suprotno koncepcijama koje je ova tema do sada obrađena, ova izložba zvukom a ne slikom rezultira suosjećanjem i ljubavlju, a ne strahom i mržnjom.

Izložba je posvećena sjećanju na žrtve logora, kao i razvoju kulture sjećanja općenito. Sve priče su inspirisane istorijskim događajima i stvarnim pričama, ali predstavljaju njihovu umetničku interpretaciju, tako da posetioci ulaze i učestvuju u iskustvu koje zapravo izgleda kao neka vrsta interaktivnog filma u stvarnosti ili pozorišne predstave.   

Projekt nastoji doprinijeti stvaranju ambijenta u kojem se o logoru Jasenovac priča bez predrasuda i politizacije, kroz sistematske i stručno iznesene činjenice kao i umjetničke interpretacije događaja, ali i stvara atmosferu u kojoj rane zacjeljuju, a ne produbljuju. .

I pored toga što se o logoru Jasenovac mnogo pričalo i pisalo, u društvima koja su duboko povrijeđena jasenovačkom tragedijom zapravo se vrlo malo zna. Najčešća površna i rascjepkana saznanja o ovom logoru stvarala su i još uvijek stvaraju brojne predrasude i predrasude. To rezultira dugim boravkom u atmosferi neliječene traume.

Stoga je cilj projekta – potaknuti formiranje vrijednosnog sistema zasnovanog na kulturi sjećanja, praštanja, pomirenja ali poštovanja života i dostojanstva svake ljudske osobe, stavljajući ovaj veliki narativ u univerzalni kontekst kulture i identiteta. svih naroda koji su stradali u Jasenovcu.

Zato je ovaj projekat osmišljen da slavi život, a ne da produbljuje pogled u mržnju i mrak ljudskog postojanja. 

Vjerujemo da nas žrtve Jasenovca mogu naučiti upravo tome, poručuju organizatori. 

Izložbu će svečano otvoriti predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić , direktorica JU Muzej grada “Mirko Komnenović” i galerije “Josip Bepo Benković” Slavica Božović , članica Udruženja članova Matice srpske. Crne Gore prof. dr Dušan Krcunović i autor Bogdan Španjević .

Ponesite mobilni telefon – jer je potrebno slušati priče i audio vodiče putem posebne web aplikacije. Na izložbi je omogućen besplatan pristup internetu.

Iz epidemioloških razloga, organizatori preporučuju da ponesete svoje slušalice. Međutim, ako ih ne ponesete, možete koristiti dezinficirane slušalice, sigurne za korištenje, koje će vam dati osoblje na izložbi. Iz istih razloga na izložbi je obavezno nošenje maske i distanca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije