13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – počeo Morski ritam života (MORŽ)

MORŽ foto S.K.

Trodnevni Festival – Morski ritam života ( MORŽ) počeo je sinoć I već na startu privukao veliku pažnju Novljana I brojnih gostiju.

“Ideja nam je bila da promovišemo nezavisnu kulturnu scenu, da napravimo iskorak kako bi konzervativna kultura evoluirala”, kazao je Nebojša Mandić jedan od organizatora , ispred NVO Alternaut.

Značaj festivala prepoznala je TO Herceg Novi ,koja je podržala projekat, kaže organizatorka Sofija Popović.

“Dobili smo podršku I malih sponzora , što pokazuje da je turistička privreda , ovaj festival prepoznala kao zanimljiv projekat”, ističe Popović.

Na platou Stepeništa 28. oktobra, ispred kafea Prostorija otvorena je izložba radova 25 vizuelnih umjetnika , uglavnom dizajnera : Vanje Vikala, Aleksandra Jestrovića – Jamesdina, Mirona Milića, Sanje Stojkov, Dante Buu-a, Denisa Ćupića, Tee Jurišić, Srđe Dragovića, Klare Rusan – Klarxy, Vuka Bojanića, Celle Anite Celić, Dee Cvetković, Borisa Moškova, Borisa Šuberića , Nemanja Knežević, Vanje Berberović Šuberić, Bojana Milojevića, Sofije Modošanov, Darka Vlaovića, Lily Lynn/Ane Bulatović, Lee Levi, Predraga Porobića i Marija Đorđevića.

MORŽ

U Herceg Novi je stigao i konceptualni umjetnik Dante BUU iz Rožaja koji je sa Denisom Ćupićem izložio rad “Ja sam plastičan I sve je fantastično”

“Radili smo plastičnog flamingosa koji je napravio selfi na plaži: Mijenjala bih cio odmor na Jadranskoj obali za jednu besanu noć sa tobom”.

Uslijedile su projekcije dva dokumentarna filma – ‘Dvorišta’ Hercegnovljanina Ivana Salatića,(inače jedinog predstavnik Crne Gore na venecijanskoj Mostri) I ‘Endless summer’ Bruce-a Brown-a, dokumentarna priča o surf dvojcu koji je obišao svijet tražeći vječito ljeto i savršen talas. Na kraju večeri, nastupio je Dukat Stray, trenutno najomiljeniji kantautor na prostoru bivše Jugoslavije i pionir Amerikane, frontmen benda Stray Dogg.

MORŽ foto S.K.

Svake večeri hercegnovske manifestacije u saradnji sa Crnogorskom kinotekom biće prikazani i filmovi koji za temu ili scenografiju imaju more. Večeras (subota) u 19 sati na program je film ‘Sedmi kontinent’, djelo jedinog jugoslovenskog Oskarovca, Dušana Vukotića, Dva sata kasnije slijedi ‘Life aquatic’ Wes-a Anderson-a, sa sjajnom glumačkom ekipom koju čine n Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Jeff Goldblum i drugi, a u nedelju od 21 sat na repertoaru je ‘To catch a Thief’, romantični triler Alfreda-a Hitchcock-a.

Večeras (subota) je muzički gost Miki Solus koji svira akustični rep s primjesama energičnih i brzih jazz/punk elemenata, a u nedelju, u finalu festivala, nova princeza elektronskog zvuka, Beograđanka Sana Garić sa bendom.

MORŽ (Morski ritam života) festival urbane culture organizuju Herceg Novi Cool (NVO Alternaut) i kafe Prostorija u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi I brojnih sponzora.

Izvor:S.K.

Najčitanije