16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Praznik mimoze

Mimoza

Već u februaru Herceg Novi izgleda kao da je stiglo proljeće, zahvaljujući čarobnoj mimozi – zaštitnom znaku crnogorskog primorja i čuvenog Praznika mimoze, po kojem su i ovaj grad i Crna Gora prepoznatljivi već više od pola vijeka.

Ovogodišnje izdanje, pored karnevala, fešti, izložbi i mnogih drugih programa, donosi nešto potpuno novo! Specijalitet 54. Praznika mimoze je Winter Flower – jednodnevni muzički događaj pod maskama, u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi, na kojem će nastupiti maestro svjetske house scene, misteriozni Claptone.

Najposebniji događaj u Crnoj Gori upotpuniće i muzičko ime regiona bez premca – Konstrakta, i to sa bendom Zemlja Gruva, uz lokalnu podršku mlade i talentovane Kejt i crnogorskih DJ-eva P.S. i Bodzie. Donosimo vam glavne informacije o ovom događaju koji Crnu Goru regionu i svijetu predstavlja u najboljem mogućem svijetlu.

Zašto je mimoza jedan od najposebnijih cvjetova na svijetu?

Herceg Novi Mimoza – foto Mediabiro

Mirisni žuti cvijet, mimoza, potiče iz Australije, a u Herceg Novi su ga donijeli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvijet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom. Mimoza, jedini cvijet koji cvjeta tokom zime, važan je simbol kod mnogih naroda – ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osjećajnosti. Takođe, simbolizuje besmrtnost, označava poštovanje i ljubaznost, a nosi i poruku vjerne ljubavi. Mimoza koja cvjeta uprkos zimi, pretvarajući cijelu hercegnovsku rivijeru u raskošan đardin, zaštitni je znak festivala i zimskog turizma Boke Kotorske i crnogorskog primorja.

Karneval, fešte, koncerti, takmičenja, izložbe… Za svakoga po nešto!

Fešta od mimoze ribe i vina

U okviru festivala odvija se veliki broj raznolikih  manifestacija, među kojima su najatraktivnije: karnevalske povorke, maskenbali za djecu i odrasle, Fešta od mimoze, ribe i vina koja privlači oko 20.000 gostiju svake godine, Međunarodna izložba cvijeća i promenadni koncerti duvačkih orkestara i mažoretki. Izložbe, koncerti, književni i scenski programi u  lokalnoj produkciji i gostovanja poznatih izvođača iz regiona, kao i predstavljanje kulture i gastro-tradicije zemalja i gradova-prijatelja Herceg Novog čine program festivala sveobuhvatnim i neodoljivo privlačnim gostima iz cijelog regiona i Evrope. Pored toga, u vrijeme Praznika mimoze održavaju se i brojna sportska takmičenja kao i avanturistički izazovi u prirodi zahvaljujući činjenici da su klimatski uslovi Herceg Novog veoma povoljni. Sve u svemu, Praznik mimoze je poseban jer donosi sadržaj za sve generacije!

Najveći novitet ove godine – Exitov Winter Flower!

Mimoza HN

U sklopu 54. Praznika mimoze u subotu, 25. februara, biće održan Winter Flower, veliki jednodnevni muzički događaj pod maskama u organizaciji Exita i Turističke organizacije Herceg Novi. Naziv Winter Flower ili Zimski cvijet upravo je Exitova posveta mimozi, jedinom cvijetu koji cvjeta tokom zime.Ovaj prirodni buntovnik time na jedinstven način nadilazi zakone i pravila. Prvi Winter Flower obilježiće premijerni crnogorski nastup jednog od najpopularnijh umjetnika svjetske house scene, maskiranog Claptonea, koji svojim žurkama za pamćenje oduševljava publiku širom svijeta. Uz njega nastupa i regionalna žena godine, fantastična Konstrakta, zajedno sa grupom Zemlja Gruva. Lokalnu podršku daće šarmantna zvijezda u usponu Kejt, uz predstavnike crnogorske elektronske scene P.S. i Bodzie. Winter Flower je specijalitet ovogodišnjeg izdanja, a očekuje se da će fantastični i maskirani Claptone za maskiranu publiku prirediti jednu od najposebnijih večeri koje Praznik mimoze pamti.

Slavimo Praznik mimoze još od 1969. godine!

Praznik mimoze – foto Boka News

Najdugovječniji festival na ovim prostorima osnovan je još daleke 1969. godine i ubrzo je postao jedna od najposjećenijih manifestacija bivše države. Godine 1975. ovaj festival je svečano otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dvije godine kasnije. Praznik mimoze iz godine u godinu na hercegovskim ulicama okuplja sve generacije iz mnogih gradova Crne Gore, regiona i Evrope, slaveći kraj zime i dolazak proljeća.

Zvijezde Praznika mimoze – mažoretkinje

Nastup mažoretkinja je jedinstven oblik izvođačke umjetnosti koji kombinuje elemente plesa i gimnastike sa marširanjem. Mažoretkinje su zvijezde Praznika mimoze, koje izvode složene i nerijetko smjele pokrete u ritmu muzike. Svojim šarenim kostimima, blistavim palicama i zadivljujućim pokretima, mažoretkinje generacijama oduševljavaju publiku. Čuvene mažoretkinje učestvovale su u otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, a karneval mažoretkinja, praćenih trombonjerima i duvačkim instrumentima, obišao je preko 50 gradova širom Evrope. Mažoretkinje su zaštitni znak Praznika mimoze i već uveliko spremaju koreografiju koja će nas i ove godine oduševiti!

Najčitanije