15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Potpisan Sporazum o namjeri za buduću saradnju sa turskom opštinom Jenišehir

Delegacija u posjeti OHN

Delegacija opštine Jenišehir – Mersin (Turska) na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Ozjigitom (Abdullah Özyiğit) boravila je juče u radnoj posjeti Opštini Herceg Novi.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine Ivanom Otovićem i sekretarom za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenadom Vitomirovićem razgovarano je o različitim mogućnostima saradnje između dva grada, posebno u oblasti kulture, turizma i sporta.

Herceg Novi njeguje veze sa preko 50 gradova prijatelja u svijetu i uvijek je spreman za nove oblike saradnje, kazao je predsjednik Katić i dodao da je cilj uspostavljanja novih kontakata samo jedan – razvoj grada i bolji uslovi za rad i život građana.

S obzirom na veliki broj sličnosti koje dva grada imaju, predsjednik Katić je istakao da značajan potencijal vidi na polju kulture, sporta, turizma, festivala i karnevalskih svečanosti koje njeguje i Jenišehir, te pozvao da već narednom Prazniku mimoze dođu karnevalske grupe iz ovog turskog grada.

Gradonačelnik Ozjigit istakao je da je oduševljen ljepotama Herceg Novog te da bi razmjena iskustava i saradnja sa Jenišehirom mogla biti plodonosna jer su oba grada primorska, jedan je lučki i trgovački, a drugi turistički centar, oba sa bogatim kulturnim naslijeđem. Predložio je da saradnja u narednom periodu bude podignuta na viši nivo zbog čega je juče potpisan Sporazum o razumijevanju kao preduslov za buduće jače veze dva grada.

Obje strane saglasne su da je jedan od najbitnijih faktora funkcionisanja lokalnih samouprava u današnjem vremenu komunikacija sa drugim kulturama i narodima, kako bi se širio krug prijatelja na svim stranama svijeta, te uspostavio temelj za razumijevanje i dugogodišnju saradnju.

Najčitanije