7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – u toku restauracija zvona na zvoniku crkve Sv. Jeronima

Restauracija zvona u crkvi Sv. Jeronima

Na zvoniku crkve Sv. Jeronima u toku je restauracija zvona čiji sistem nije mijenjan 40 godina.

Posao vrijedan 10 540 eura finansira Opština Herceg Novi kroz sporazum sa Kotorskom biskupijom, a u cilju očuvanja ovog dobra.

Sveti Jeronim – foto Boka News

Župnik Župe Sv. Jeronima u Herceg Novom don Sinša Jozić ocijenio je uvođenje novog sistem automatizovanih zvona, kao veoma važan čin, posebno sa duhovnog aspekta:

“Jer je smisao crkvenih zvona da pozivaju na molitvu i okupljaju vjernike na bogosluženje. Njihov zvuk žive zove, mrtve oplakuje… drugim riječima zvona nas prate od rođenja do posljednjeg dana našeg života i u službi su zajednice i čovjeka”, istakao je don Jozić.

Don Siniša Jozić

Zvona na ovoj crkvi, zbog oštećenja nisu zvonila dvije godine:

“Krajem prošle godine župna zajednica Herceg Novog je odlučila da pokrene radove na kompletnoj restauraciji, cijele elektro opreme i postavi nova automatizovana zvona, koja bi trebalo da ponovo zvone, što će biti veliki podsticaj i radost za naše vjernike.

Opština Herceg Novi je uvažila našu molbu i opredijelila je kompletna sredstva i započeli smo, prije dva dana pod vodstvom licencirane firme Bumbal iz Kaštela kod Splita. Vjerujem da ćemo danas ili sutra ponovo čuti zvon tih zvona, uvesti u veliku nedelju, od Cvjetnice do Uskrsa. Tada će ponovno oživjeti našu vjeru kroz najveće istine hrišćanske vjere, promišljati o Hristovoj muci, ulazeći u Vazmeno trodnevlje, promišljati o Večeri, o muci, o Vazmenom bdijenju i konačno o Uskrsu”, poručio je don Jozić.

Najčitanije