15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U napadu na Al Shifu ubijeno više od 50 militanata

Gaza
Foto: Israel Defense Forces / Reuters

Deseci civila poginuli su u noćašnjim izraelskim napadima diljem pojasa Gaze, izvijestili su palestinski mediji. Izraelska vojska odgovara da je ubijeno više od 50 palestinskih naoružanih napadača u borbama oko bolnice Shifa i u njoj. Hamas to odbacuje i tvrdi da im bolnica ne služi kao baza te da u njoj nema njihovih boraca. O prekidu vatre američki državni tajnik razgovarao je u Kairu s egipatskim predsjednikom.

Izraelska vojska nastavlja operacije protiv Hamasovih uporišta. Tvrde da su u Khan Younisu neutralizirali desetke palestinskih boraca i pročešljali stotinjak objekata za koje se sumnjalo da se u njima skrivaju militanti.

Uz snimke sukoba, Izrael pokazuje i distribuciju pomoći u kompleksu bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, gdje se istodobno vode borbe. Izraelski vojnici isporučuju pakete pomoći tijekom noći, a onda ih Palestinke ujutro skupljaju.

– Proteklog dana eliminirano je više od 50 terorista u razmjeni vatre, priopćila je vojska, dodajući da je više od 140 militanata eliminirano na području bolnice od početka operacije prije nekoliko dana.

Izraelske snage objavile su i da su pronašle skladišta oružja.

Civili, pacijenti i liječnici nisu ozlijeđeni, a medicinska oprema nije oštećena, tvrdi vojska.

Informacije nije bilo moguće odmah neovisno provjeriti.

Izraelske snage upale su u najveću bolnicu u Pojasu Gaze u ponedjeljak rano ujutro u napadu na Hamas i njegovu infrastrukturu.

U operaciji su dosad ubijena dva izraelska vojnika, objavila je vojska. Privedeno je oko 160 osumnjičenih.

Izraelska vojska je već upala u Al Shifu sredinom studenog i rekla da je tamo pronašla Hamasov kompleks tunela.

Rat u Gazi pokrenuo je masakr koji su teroristi Hamasa i druge ekstremističke palestinske skupine izvele 7. listopada u Izraelu, blizu granice s Pojasom Gaze.

Izrael je izložen sve glasnijim međunarodnim kritikama zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalnih uvjeta u Pojasu Gaze.

Prema palestinskim podacima, broj poginulih u Gazi gotovo je dosegnuo 32.000, uz 70.000 ranjenih. Prema međunarodnim podacima, 35% stambenih jedinica u pojasu Gaze je ili uništeno ili oštećeno.

Unatoč nastavku dostave hrane i drugih potrepština svim mogućim sredstvima, kopnom, morem i iz zraka, vjeruje se da cjelokupno stanovništvo, a prije rata bilo ih je 2,3 milijuna u Gazi, sada ima problema s osiguravanjem dovoljno hrane. Polovina njih u dogledno vrijeme suočit će se s najtežim oblikom gladi.

Postoji nada u primirje. Iako nema konkretnog napretka u pregovorima zaraćenih strana u Kataru, čini se da se između njih “smanjuju razlike”. Barem tako tvrdi američki šef diplomacije Antony Blinken, koji je posjetio Saudijsku Arabiju, a danas i Egipat.

U sklopu svoje šeste turneje po Bliskom istoku od početka rata, Blinken će posjetiti i Izrael, ali prvi put od zahlađenja odnosa između dviju inače savezničkih zemalja, koje je slijedilo upravo u vrijeme završne ofenzive na Rafah.

Najčitanije