7 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegovački maslinari zadovoljno trljaju ruke

Maslina – foto Pixbay

Maslinari u Trebinju ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, jer na plantažama beru najkvalitetniji rod što garantuje i ekstra djevičansko ulje.

Prinos je na krajnjem jugu Srpske zadovoljavajući, na nekim plantažama i bolji od prošlogodišnjeg. Proizvođači za to mogu zahvaliti povoljnim vremenskim prilikama tokom jeseni zbog čega s pravom očekuju da će maslinovo ulje biti vrhunskog kvaliteta.

Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže za “Glas Srpske” da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini.

Naime u Zasad polju imaju 1.000 sadnica, a ova godina je, kako kaže, bila idealna za sve popularniju kulturu u Hercegovini.

– Berba uveliko traje, a prema prvim rezultatima kvalitet je ekstra klase. I količine će sigurno biti veće nego lani, a tačne brojke znaćemo kada se završi berba ovih dana – rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, italijanske vrste lećino, pedolino, buža, bjelica i frantoio pokazale su se kao pun pogodak.

Uz to, raduje ga što se sve više poljoprivrednika u Hercegovini okreće ovoj mediteranskoj kulturi.

– Klima je idealna, a uskoro bi u Trebinju trebalo da dobijemo i jednu uljaru, gdje bi se prerađivali svi ubrani plodovi. To će dodatno pospješiti proizvodnju ove kulture. Sada masline moramo voziti u uljare u zapadnoj Hercegovini i tamo prerađivati. Uljara u Trebinju olakšaće posao maslinarima i smanjiti troškove – rekao je Vukoje.

Maslinarstvom se, uz vinarstvo i pčelarstvo, aktivno bavi i bratstvo manastira Tvrdoš.  Praksa je da kada završi berba grožđa počinje berba masline. Tako je bilo i ove godine priča za “Glas Srpske” jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije.

– Zadovoljni smo prinosom, a u idućoj sedmici ako vrijeme dozvoli završićemo sa berbom masline. Ove godine je manje oko 30 odsto prinosa nego lani, ali je kvalitet vrhunski, pa ćemo gotovo sve preraditi za ulje – kazao je Porfirije.

Više od 5.000 stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a uz smokvu i nar ova mediteranska kultura sve je popularnija.

Italija

Nedavno je u Milanu potpisan Memorandum o saradnji između Saveza opština i grada istočne Hercegovine i italijanske Asocijacije za savjet evropskih opština i regije Lombardija.

U Trebinju će biti otvorena italijanska kuća, a hercegovački proizvodi biće plasirani u Italiju. Sabrat manastira Tvrdoš Porfirije bio je u Italiji i vjeruje da će od toga imati i korist poljoprivredni proizvođači.

– Očekujemo projekte i napredak u vezi sa maslinarstvom, posebno u vezi uljare koja bi nam olakšala posao i smanjila troškove –  kazao je Porfirije.

Najčitanije