12 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi incident kod Singapura: U piratskom napadu ozlijeđen zapovjednik broda

Pomorci – Udruženje pomoraca – foto Boka News

Zapovjednik broda hospitaliziran je nakon što je ozlijeđen u piratskom napadu koji se dogodio rano u petak, 27. oktobra, u Malajskom prolazu, prenosi TradeWinds.

Singapurska pomorska i lučka uprava (MPA) potvrdila je incident u priopćenju tijekom vikenda, no malo je detalja objavljeno javnosti.

“Pomorski centar za koordinaciju spašavanja (MRCC) kojim upravlja MPA obaviješten je oko 4:30 ujutro o navodnom slučaju piratskog napada na bulk carrieru koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, u Malajskom prolazu (Malacca), izvan singapurskih teritorijalnih voda”, stoji u priopćenju MPA.

MRCC je izvijestio da je uputio plovilo, zasad nepoznatog imena, da se usidri u zapadnom dijelu Singapura kako bi singapurskoj policijskoj obalnoj straži bilo lakše obaviti pretragu.

“Pretraga je obavljena i ništa nije prijavljeno kao nestalo”, istaknuo je MPA, kao i da je zapovjednik broda, koji je ozlijeđen u incidentu, u stabilnom stanju te je prebačen na obalu radi pružanja liječničke pomoći.

U zadnje vrijeme dolazi do povećanog broja incidenata na trgovačkim brodovima koji su na meti oportunističkih lopova u Malajskom prolazu i u Singapuru, području poznatom i pod akronimom SOMS, a ovaj slučaj je posljednji među njima.

Od početka 2023. u SOMS-u je prijavljeno više od 60 incidenata, prema Regionalnom sporazumu o suradnji u borbi protiv piratstva i oružane pljačke brodova u Aziji sa sjedištem u Singapuru, poznatom kao ReCAAP.

ReCAAP je savjetovao vlasnicima brodova da prilikom prolaska kroz SOMS pojačaju oprez, a primorskim državama koje ih okružuju naglasio da povećaju patrole i ophodnje u tom području.

U izvješću od kraja srpnja 2023., navedeni su uzroci za koje smatraju da su glavni krivci za povećanje broja incidenata, poput niza socioekonomskih čimbenika koji su se pogoršali pandemijom, manji ulov ribe koji je rezultat klimatskih promjena kao i prevladavajući jugozapadni monsun.

“Ovi su čimbenici možda naveli lokalno stanovništvo tjesnaca da se okrene pljačkama na moru i sitnim zločinima kako bi spojili kraj s krajem”, dodaje se.

Prema najnovijem tjednom izvješću ReCAAP-a, prošlog tjedna dva bulkera u grčkom vlasništvu našla su se kao mete oružane pljačke u SOMS-u, kod Pulau Cule i Karimuna Kecila.

Jedan se incident odvio na brodu Etoile od 170.600 dwt, izgrađenom 2001., tvrtke Moundreas Shipping, dok je drugi bio na brodu Navios Helios od 77.100 dwt, izgrađen 2005., tvrtke Navios Maritime Partners.

Naglašeno je da su u oba incidenta napadači bili naoružani noževima, međutim posada nijednog broda nije ozlijeđena, zaključio je TradeWinds.

Najčitanije