26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ispituju mogućnosti: Vlada i dalje bez odluke o koncesiji za ACG

Aerodrom Tivat – foto S.L

Vlada ni devet mjeseci nakon što je preuzela dužnost nije odlučila da li će ili neće nastaviti sa postupkom izdavanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u dugogodišnju koncesiju.

z Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) su kazali da postupak izbora koncesionara za ACG nije prekinut i da se nalazi na početku druge faze za koju su se kvalifikovala tri koncesionara.

”U Vladi i ministarstvu se intenzivno radi na preispitivanju postojeće, mogućnostima za drugačiji koncesioni poziv, kao i potpuno drugačijem konceptu aerodroma, organizaciono, infrastrukturno i strateški. Brzo ćemo organizovati neposredne prezentacije aktuelnih kandidata koji bi nam predstavili njihove planove i razmišljanja za razvoj i restrukturiranje aerodroma. Nikakve odluke i obaveze države nećemo preuzeti bez dobre analize svih segmenata”, rečeno je u MKI.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića (DPS) uprkos oštrom protivljenju dijela javnosti i članice tadašnje vladajuće koalicije SD-a, 2019. godine je raspisala međunarodni tender za izbor koncesionara za ACG.

Bivša vlast je očekivala da će dajući vazdušne luke u 30-godišnji zakup, za to odmah od izabranog koncesionara dobiti jednokratnu naknadu od najmanje 100 miliona eura, godišnju varijabilnu naknadu od dijela prihoda koje ostvari koncesionar u iznosu od pet miliona na početku, do 20 miliona u kasnijem periodu zakupa, odnosno najmanje 10 odsto godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma.

Bivši ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS) očekivao je da će zakupac investirati najmanje 200 miliona eura. Očekivalo se da se koncesionar izabere i sa njim potpiše ugovor do kraja 2019. godine što se nije desilo i postupak je, kako je lani zvanično objašnjeno, zbog pandemije zamrznut nakon okončanja prve faze, odnosno pretkvalifikacije zainteresovanih ponuđača.

Pretkvalifikacioni tender od sedam prijavljenih prošle su četiri kompanije: “Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog ADP-a i turskog TAV-a i “Corporacion America Airports” iz Luksemburga.

U međuvremenu GMR je otpao iz kombinacije, jer je ADP preuzeo veliki paket akcija u indijskoj kompaniji čime su prekršena pravila tendera crnogorske Vlade.

Izvor:Vijesti

Najčitanije