20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba Jelene Papović u Kotoru privukla pažnju ljubitelja likovne umjetnosti

Mnogo se ljubitelja umjetnosti u Kotoru  “ogledalo” u radovima Jelene Papović – Usudi se da pogledaš kroz mene



Izložba akademske slikarke Jelene Papović iz Budve, otvorena u Gradskoj galeriji Kotora rezultat je zahtjevnog dvogodišnjeg istraživanja u kome je umjetnica izrazila svoje emocije, stavove, čineći ih i opštim, zajedničkim za sve ljude kroz umetnuta ogledalca, u kojima posmatrač vidi svoj odraz i time postaje aktivni činilac njenog djela. Njene radove objedinjene u postavci pod radnim naslovom “Usudi se da pogledaš kroz mene”, rađene na lesonitu u tehnici “asamblaž” – ubacivanjem različitih materijala u kompoziciju, povezuje ogledalo, koje dominira u svim ovim djelima. Nekoliko radova “ulaze u prostor” i komuniciraju sa gledaocem u vidu kugle ili pružene šake. Komadi ogledala u većini radova su tu da bi pokazali da sliku čini i onaj ko je posmatrač, a na otvaranju izložbe bilo je mnogo onih koji su se u njima ogledali. Među posjetiocima je bilo najviše Jeleninin prijatelja, umjetnika/umjetnica, kulturnih poslenika/ca iz Budve.

—Postoji izreka da umjetnost ne može da zaživi dobro, ako umjetnik nije iskren pred samim sobom, a po meni, umjetnik je “protočan”, on je samo jedan instrument koji, eto, prenosi nešto. Sa druge strane, ako umjetnost ne provocira, ako ne postavlja neka pitanja upravo kod onoga ko posmatra, opet nije dovoljno dobra. Znači, mora da postoji ta neka interakcija i vrlo često ljudi se nekada i uplaše svog odabira da im se neka slika sviđa, bojeći se kako će neko drugi da vidi njih unutar te slike. Taj proces je jako zanimljiv, poručuje slikarka Jelena Papović za Boka News.

Ovi radovi nisu do sada izlagani. Nastajali su u proteklke dvije godine, međutim, u njih su ubačeni i stari crteži i radovi, neki još iz studentskih dana. Na neki način su i “retrospektiva” Jeleninog stvaranja za njenih pola vijeka života.

-Izloženo je 33 radova, plus tri koja su malo drugačija, više izlaze iz te druge dimenzije, liče na skulpture. Nije slučajno da je odabir pao na 33 rada, to je “magija brojeva” vezana za Isusa Hrista, Nikolu  Teslu, ko poznaje to, ko voli da iščitava, on će da shvati. Proces je trajao dvije godine, zadala sam sebi 33 rada, svaki je dimenzija 33X33 santimetara, to je neko istraživanje koje sam započela. Neka ogledala su jednostavna, kvadratna (10X10), a onda sam imala potrebu da negdje razbijam to ogledalo, da ga na taj način postavljam unutar rada, a sam naslov je onda išao dalje, kaže Jelena Papović.

Ovo je njena četvrta samostalna izložba u Kotoru – prvi put se ovdašnjoj publici predstavila 1998. godine u Galeriji “Stari grad” na Trgu od oružja, zatim 2002. godine u galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, ponovo u Galeriji “Stari grad” 2006. godine i sad u  Gradskoj galeriji.

Jelena Papović

Veći izazov za majke-umjetnice

 Jelena Papović je i nastanica u osnovnim školama u Budvi i Petrovcu i profesorka u JUSMŠ “Danilo Kiš” u Budvi, gdje mladima prenosi svoja iskustva i znanja u oblasti likovne umjetnosti i istorije umjetnosti. Članica je Savjeta za kulturu Opštine Budva.

-Bavim se pedagogijom tek osam godina, do tada sam živjela isključivo od slikarstva I od projekata koje sam radila, tako da mislim da se od umjetnosti može živjeti. Sa druge strane, nezgodnije je kada ste žena I kada imate dvoje djece, onda ne možete da budete toliko frekventni, ne možete da pratite sve ono što se u likovnom svijetu dešava. Crna Gora je mala I trebalo bi da pratite I ono što je u Podgorici, u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, u Beranama, Kolašinu, da imate kontakt sa ljudima i da radite. Zato muškarci lakše uspijevaju, jer kada ste majka, što je moj odabir, morate ipak da budete zadržani sa nekm određenim obavezama, koje oni nemaju, primjećuje Jelena Papović.

Jelenini radovi sa ogledalima

Suočavanje sa samim/samom sobom

-Kombinovanom tehnikom Jelena je spajala staro i novo, tu su brojni elementi morskih motiva, koji se svuda provlače , do kamena koji je nezaobilazan u tom stvaralaštvu, riba, svih morskih životinja, djece i tu je negdje i mitologija koju Jelena koristi u svom stvaralaštvu i Eros i Tanatos koji je nezaobilazan simbol svega onoga što ona radi. U ovim slikama ona je uspjela da sve to sublimira u jednu izložbu koja na neki način predstavlja poziv da se pogleda u Jelenu, u njeno stvaralaštvo, ali isto tako, slike sa ove izložbe, gdje god da se nalaze u budućnosti,  na neki će način reflektovati i sve ljude koji će se oko njih nalaziti, svi ćemo moći da pogledamo kroz ove slike i da vidimo sami sebe…

Divna stvar kod Jelene je da, pored njenog stvaralaštva, ona je osoba koja se bori za kolektiv, bori se protiv svih loših stvari koje se oko nas dešavaju i čini mi se da se cijela ta borba nekako dešava u tim njenim slikama. Samim tim, ti Jelena nemaš problem da se pogledaš u ogledalo i to je divno, kazala je otvarajući izložbu Maja Pelević, dramaturškinja, koja pomno prati umjetnost Jelene Papović.

/M.D.P./

Najčitanije