9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba mozaika „Budva Budvanima“ Jovana – Pake Kentere

Pozivnica

Izložba mozaika pod nazivom “Budva Budvanima” umjetnika Jovana – Pake Kentere, biće otovorena večeras u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

Umjetnik Jovan Paka Kentera, rođen je 1960. godine sa stalnim boravkom u Svetom Stefanu. Mozaikom počinje da se bavi od 2007. godine, kao samouk, a od 2010. godine je potpuno posvećen ovom umjetničkom pravcu. Do sada je učestvovao u velikom broju kolektivnih izložbi, a „Budva Budvanima” je dvanaesta samostalna izložba. Kroz svoj umjetnički rad stvorio je preko sto mozaika koji su našli svoje mjesto u mnogim privatnim kolekcijama. Mnogi njegovi mozaici krase znamenite manastire i crkve u Paštrovićima.

U svom dugogodišnjem stvaralaštvu osniva i besplatnu školu mozaika. Iz godine u godinu se broj polaznika povećavao, a sa ponosom ističe da su mnogi nastavili da se bave mozaikom.

Predgovor

„Noć kada je u Svetom Stefanu nestala struja, nastao je prvi mozaik. Rodio se umjetnik. Jovan – Paka Kentera spoznaje svoju bit, i svrhu ovozemaljskog postojanja. Nižu se radovi koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim, radovi koji će se u narednim godinama izlagati širom bivše Jugoslavije, radovi iza kojih stoji životna priča, a ispred kojih ostajemo nemi. Nezahvalno je govoriti objektivno o svom ocu, ali vrlo ponosno govoriti sa aspekta umetnik o umetniku. Paka svojim delima budi emociju, svecima daje život, a pejzažima zapis. Pred njegovim radovima svaka reč je suvišna jer dela govore više od hiljadu reči. Kada se stvara iz duše, onda se dušom i vodi, prepoznaje i čita. Umetnik Jovan Kentera svojim delima ostavlja trag u vremenu kojem živimo, za vremena koja dolaze. Stvarajući pejzaž o Budvi dolazi do želje da prikaže djela koja su se stvarala u proteklim godinama. „Budva Budvanima” na uživanje. ”

Jovana Kentera, dipl. reditelj

Najčitanije