15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako će ulazak Hrvatske u Schengen utjecati na pomorsku graničnu kontrolu?

Pomorska policija

Hrvatska ulaskom u Schengen 1. januara 2023. ukida se sve granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a od 26. ožujka u zračnim lukama. Što to znači za pomorsku graničnu kontrolu?

Dario Soldo, direktor Sektora za promet Hrvatske gospodarske komore, istaknuo je da su konkretne prednosti u lakšem prelasku granica, prvenstveno putnika, ali posredno i robe, piše HRT.

Što se tiče pomorskih graničnih prijelaza, pomoćnik načelnika policije za pomorske poslove Ivan Marić rekao je da u splitskoj luci sljedeća trajektna redovna linija koja prometuje između Ancone i trajektne luke Split, više ne podliježe graničnoj kontroli. Iznimno uz procjenu rizika za unutarnju sigurnost ili ilegalne migracije, ali rampe su dignute i nema granične kontrole.

Splitska luka je treća po broju prometa na Mediteranu, a velik dio prometa čine inozemni turisti koji dolaze prvenstveno kruzerima. Brodovi za kružna putovanja koji dolaze iz zemalja EU ne podliježu graničnoj kontroli, dok oni koji dolaze iz trećih zemalja kao i do sada moraju proći graničnu kontrolu.

– Ova velika promjena uveliko doprinosi i nautičkom turizmu, prvenstveno “jahtašima” koji dolaze iz zemalja članica EU jer ne podliježu graničnoj kontroli te mogu na ovaj način doći u bilo koju luku, primjerice Rogač na Šolti, Milna na Braču – bilogdje.

– Pomorskoj policiji će posao sada možda biti lakši, ali ovo će unijeti jednu novu dimenziju te mi i dalje nastavljamo sa svojim poslom, poručio je Marić.

Izvor:HRT
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije