9 C
Kotor

Slušaj online radio

Prvo kino virtualne stvarnosti u regionu – Kino Edison u Karlovcu

Kino Edison

Kulturna i istorijska baština u 3D projekcijama sa scenom u svih 360°



Prvi bioskop virtualne stvarnosti u Hrvatskoj, a i regionu otvoren je za građanstvo tokom „Dana otvorenih vrata“ – 9. i 10. septembra u obnovljenom Kinu „Edison“- Multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje u Karlovcu, na radost brojnih ljubitelja sedme umjetnosti svih uzrasta i ukusa. Obradovali su se ovome i pripadnici starije generacije, koji pamte slavu ovoga kina, simbola Grada još od 1920. godine, upoređujući njegov nekadašnji izgled sa „Edisonom“ u novom, modernom ruhu vrhunske tehnologije. Naročito se otvaranju Kina raduju oni mlađi, koji sa nestrpljenjem očekuju zvanične projekcije 17. septembra, kada će uz kupljene ulaznice imati priliku da koriste 3D naočare za virtualnu stvarnost (ima ih 70 komada) i moći da odgledaju filmski opus od pet autorskih filmova, namjenski rađenih na temu kulturne istorije Karlovca.

I ne samo to – u ovom prostoru će od 12. do 16. septembra biti održana 28. Filmska revija mladeži i 16. „Four river festival“, koji su održali kontinuitet filmske umjetnosti u gradu od zvaničnog zatvaranja staroga Kina „Edison“ 1999. godine.  „Više od kina“ je moto pod kojim će ovo mjesto postati središte festivalskog i  konferencijskog sadržaja.

U ovom jedinom Kinu u Karlovcu će se puštati i „blogbasteri“, nezavisni filmovi, festivalske projekcije, njegovaće širok repertoar, tako da zadovolji različite ukuse građana, ali će „specijalitet ponude“ biti filmovi koji se gledaju unutar svih 360 stepeni.

Kino Edison

-To će biti i turistička promocija Grada, uz posebne ulaznice za grupni obilazak, gdje će posjetioci imati priliku da se upoznaju sa našim VR sadržajem, ili sa našim dokumentarnim sadržajem (autorski filmovi napravljeni tijekom revitalizacije),  kao i da se upoznaju sa samom zgradom, sa njenim značajem, pošto je ovo simbol Karlovca. Pozivamo sve zainteresovane iz regiona da posjete Karlovac, koji je cijeli u novom ruhu, pored našeg kina, ovo je grad parkova, grad rijeka, grad kulture, imamo „Akvatiku“ (niz akvarijuma slatkovodnih riba), stari grad Dubovac…

Kada dođete u ovaj grad, ne propustite da posjetite Kino Edison, prvenstveno zbog VR filmova, poručuje Ivan Gojmerac, direktor Kina svima koji nas pratite na Boka news-u.

Nosilac projekta „ITU- Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu“, koji je pokrenula grupa mladih zaljubljenika u film, je Grad Karlovac, a partneri su Gradsko kazalište „Zorin dom“, udruga Kinoklub i Turistička organizacija Karlovca. Uz udio od 85 posto sredstava, sufinansirala ga je  Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (vrijednost projekta preko milion eura).

Kino Edison

Kino se izgrađivalo od 1918. do 1920. godine, prvobitno planirano pod nazivom „Kino Atlas“, kasnije nazvano „Edison“.  U kontinuitetu radilo gotovo 80 godina, službeno je zatvoreno 1999. godine, nakon toga je bilo određenih filmskih projekcija, međutim, to više nije bilo kontinuirano i zadnja projekcija je bila 2008. godine.

Karlovčani su ponosni na Nikolu Teslu koji je u njihovom gradu pohađao gimnaziju. Početkom godine otvoren je i Poduzetnički centar „Nikola Tesla“ i sada uz novo otvoreno Kino Edison, praktički su Edison i Tesla ponovo zaživjeli i sprijateljili se ovdje u Karlovcu, primjećuje direktor Gojmerac.

Od Zvijezde do „labatoraca“ i braće Seljan

-U VR filmskoj ponudi  Kina Edison za sada su pet autorskih filmova koji govore o karlovačkoj arhitekturi – šestokrakoj „Zvijezdi“, o Starom gradu Dubovcu, zatim o razvoju građanskog društva, o urbanoj legendi „Labatorcima“ i o značajnim ličnostima, rođenim u Karlovcu . Producent je zagrebačka firma CONOKO.

/M.D.P./

Najčitanije