13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predstavlja nove naslove sa 62. beogradskog Sajma knjiga

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, nastavljamo s predstavljanjem novih naslova sa 62. beogradskog Sajma knjiga.

Slikar prolaznog sveta roman je Kazua Išigura dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Kroz sjećanje na neslavne detalje iz svog života, slikar Masudi Ono preispituje svoju ulogu u državnom mehanizmu tokom Drugog svjetskog rata. Za razliku od svog učitelja, nisu ga privlačile zapadne tehnike slikarstva, već tradicionalni način. Dilema otadžbina ili umjetnost razriješava se izdajom i jedne i druge. Izdavač je Dereta.

Helena ili o nemiru roman je autorke Mirjane Mitrović koji će nam dati odgovore na neka interesantna pitanja kao što su: kako je pisano i zašto nije sačuvano žitije majke Konstantina Velikog u vrijeme Nikejskog sabora, gdje je carica-majka Helena pronašla Hristov krst, zbog čega taj krst nikada nije stigao u grad koji je njen sin osnova i nazvao svojim imenom. Priča o Svetoj avgusti Heleni zapravo je priča o sudbini žene i majke kad je Rimsko carstvo bilo na izmaku a hrišćanstvo sticalo prava građanstva, priča o vlasti, o ulizicama i jereticima, otpadnicima od stare vjere i prvim hrišćanskim zajednicama na tlu Balkana. Izdavač je Laguna.

Bračni pakt autorke Mišel Ričmond izvanredan je psihološki triler čiji nepredvidivi obrti drže pažnju u krajnjoj napetosti. Tek vjenčani Alis i Džejk su savršen par. Nekadašnja pjevačica poznatog rok benda, Alis je sada uspješan advokat. Džejk je partner u psihoterapeutskoj ordinaciji. Život im nudi beskrajne mogućnosti. Nakon što od jednog Alisinog uglednog klijenta dobiju primamljiv svadbeni poklon, odlučuju da se pridruže ekskluzivnoj, tajansvenoj grupi pod imenom Pakt. Cilj Pakta je jednostavan – očuvati brak i bračnu sreću. Ali jedno od njih će prekršiti pravila i brak iz snova pretvoriće se u najgori košmar. Izdavač je Laguna.

Sada sam sasvim OK autorke Gejl Haniman svjetski je bestseler. Eleonor Olifant uvijek govori ono što misli. Pažljivo izbjegava sve društvene interakcije pa se mnogima čini da je čudna. Ona već osam godina ide na posao svakog dana, a vikende provodi uz televiziju, zamrznutu picu i flašu votke. Nema prijatelja, a jedina osoba sa kojom razgovara je njena majka mada je ni ona ne razumije previše. Međutim, sve se mijenja kad nabasa na Rejmonda i zajedno snjim krene u neočekivanu avanturu. Izdavač je Vulkan.

Balkanska trilogija knjiga je u kojoj se nalaze najpoznatiji romani Gordane Kujić. Miris kiše na Balkanu predstavlja značajan doprinos oskudnoj jervrejskoj književnosti na ovim prostorima, ali ovaj roman prerasta uske granice takvog određenja. Cvat lipe na Balkanu roman je u kojem je izražena osobena balkanska jevrejska nostalgija kao i jaka emotivna vezanost sarajevskih i beogradskih Jeveja za zavičaj. Smiraj dana na Balkanu može se čitati kao pažljivo iznijansiran, ljubavni roman, potom kao roman sa internacionalnom temom, ali i kao društveno-istorijski roman o aktuelnim zbivanjim u Jugoslaviji početkom devedesetih. Izdavač je Laguna.

Šivenje Sinamona Majlsa izuzetno je koristan prirućnik u kome je do detalja opisano sve što bi trebalo da se zna o šivenju. Ako želimo da naučimo da šijemo a nikad nismo uzeli u ruke iglu i konac niti prišli šivaćoj mašini ovaj pruručnik će promijeniti sve. Pravićemo odjeću sebi i drugima, dekorativne predmete u kući i mnoge druge praktične stvari. U knjizi se nalazi bukvar osnovnih pojmova i alata za šivenje, od igala do materijala i konca, savjeti za rukovanje šivaćom mašinom, ilustrovana uputstva o tome kako se šiju razni štepovi, objašnjenja o tome šta je ravan bod, kako se otvaraju rupice za dugmad i kako se šije ručno. Izdavač je Laguna.

Odlazak na spavanje je slikovnica iz serijala za najmlađe Odrastanje sa Maksimom. U njoj pratimo odrastanje malog Maksima i izazove sa kojima se pritom suočava. Vidjećemo na koji način roditelji mogu odvojiti mališana od omiljene igre i nagovoriti ga da krene na spavanje a da pritom, između ostalog, vježba i sabiranje. Ali, kakvo bi to spavanje bilo ako prije toga mama i tata malom Maksimu ne otpjevaju njegovu omiljenu uspavanku. Maksim je inače postao omiljeni junak, a njegovu pjesmicu pjevuše milioni mališana. Izdavač je Vulkančić.

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije