16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Komemoracija u Tivtu, baner na zgradi Pomorskog muzeja u Kotoru za Spasića i Mašeru

Spasić Mašera 80 godina

Značajan jubilej iz novije istorije našeg pomorstva – 80. godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i herojske smrti dvojice oficira Kraljevske mornarice Jugoslaive, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere, uprkos koronavirusu, biće ipak simbolično obilježena u subotu u Boki.

Iako je pandemija Covid-19 spriječila obilježavanja ovog značajnog jubileja na pravi način i iako se  Mornarica VCG koja zvanično baštini tradicije epopeje razarača „Zagreb“ iz Aprilskog rata 1941. nije potrudila da na adekvatan način komemoriše pogibiju dvojice mornaričkih oficira – posmrtno odlikovanih  narodnih heroja, u Tivtu će ipak sutra u 10 sati biti održan komemorativni skup kod spomenika Spasiću i Mašeri u velikom Gradskom  parku. Vijence i cvijeće na spomenik položiče delegacija Opštine Tivat predvođena gradonačelnikom Željkom Komnenovićem i delegacija Organizacije boraca NOR-a iz Tivta, kao i predstavnici tivatske podružnice Bokeljske mornarice.

Iz Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru danas su saopštili da će povodom 80. godišnjice podviga narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere, Pomorski muzej organizovati posjetu đaka iz kotorske osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote. Učenicima će tokom posjete muzeju biti održano predavanje o herojskom podvigu Spasića i Mašere, koji su 17. aprila 1941. godine, sa namjerom da spriječe okupatore da preuzmu razarač „Zagreb“, taj moderan ratni brod digli u vazduh i potopili u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu, žrtvujući pritom svoje živote.

U okviru obilježavanja ovog značajnog jubileja, na zgradi Pomorskog muzeja danas je postavljen prigodni baner sa fotografijama mornaričkih oficira Spasića i Mašere.

Izvor:S.L.

Najčitanije