14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kopenhagen rekorder po broju ‘ribljih vrtića‘, evo kako funkcionira ovaj sjajan izum

Kopenhagen, Danska

Organizacija SailGP koja priređuje natjecanja na ‘letećim‘ katamaranima donirala je 25 uzgajališta riblje mlađi gradu Kopenhagenu koji se sada može pohvaliti s čak 125 uzgajališta, što je najviše u svijetu.

Riječ je o patentu francuske tvrtke Ecocean koja je osmislila čelične kaveze u kojima se riblja mlađ može razvijati izvan dosega morskih grabežljivaca. Prve ‘biokolibe‘ ili riblje vrtiće, postavio je Svjetski fond za zaštitu prirodu WWF u Kopenhagenu u partnerstvu s By&Havnom, prije godinu dana.

Kavezi imaju i unutrašnje pregrade s ljušturama školjaka, najčešće kamenica, u kojima rastu alge i sitni morski organizmi, što pruža ribicama zaklon i hranu.

– Svako novo uzgajalište riba daje svoj doprinos jačanju ravnoteže u našim morskim ekosustavima. Stoga je vrlo drago što će sada biti još više biokoliba koje mogu promovirati divlju lučku prirodu u Kopenhagenu i povećati znanje o životu ispod površine mora – rekao je Thomas Kirk Sørensen, morski biolog i viši savjetnik u Svjetskom fondu za prirodu WWF-a.

Najčitanije