15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kup kralja za kotorsku “ajkulu”

Dušan Matković – foto UGC

Dušan Matković osvojio je prvi trofej u 2023. godini. Naš reprezentativac, u kapici Barselonete, podigao je prestižni pehar Kupa kralja i to nakon neizvjesne borbe sa Sabadeljom, koja je završena petercima. Španski gigant je na tri sekunde prije kraja dao gol za 9:9, a zanimljivo da je u protivničkoj ekipi – Konstantin Averka, takođe crnogorski vaterpolo reprezentativac, postigao posljednji gol u regularnom dijelu (ukupno tri, dok je centar Dušan Banićević postigao jedan).

Matković je u penal ruletu bio planiran da šutira u petoj seriji.

– Nažalost ili sreću nijesam imao priliku da šutiram jer je naš golman odbranio posljednja dva peterca. Mislim da je u regularnom dijelu trebalo da riješimo utakmicu, ali na kraju smo morali da stižemo minuse i na tri sekunde do kraja izborimo peterce. Sve u svemu, odlično nam ide i zadovoljni smo – kazao je Matković.

Barseloneta odlično gura u Ligi šampiona. Pred sjutrašnji okršaj u Francuskoj sa Marsejom ovaj tim je nakupio 15 bodova (nakon šest kola) kao i Pro Reko i Olimpijakos. Jedini poraz u dosadašnjem dijelu sezone (na svim frontovima) Barseloneta je doživjela u prošlom kolu od italijanske ekipe. Najvredniji trijumf ostvaren je u Grčkoj protiv Olimpijakosa.

– Cilj je da sve utakmic LŠ koje imamo do kraja pobijedimo i sa bolje pozicije odemo na F8. Neće biti jednostavno, kalendar je zgusnut, posebno sa reprezentativnim obavezama i domaćom ligom. Biće zahtjevno i izazovno.

Kada je stigao iz Primorca u španski klub Matković je priželjkivao prije svega da se što bolje uklopi u sistem, a onda i nametne stručnom štabu.

– Polako se uklapam, momci su me odlično prihvatili i nemam zamjerki. Generalno sam zadovoljan prikazanim i sa minutažom. Mislim da sam se na pravi način pokazao i dokazao trenerima. Naravno, znam da mogu još bolje i potrudiću se. Mogu još da dodam da sam srećan, odnosno presrećan u Španiji.

Naš internacionalac će vrlo brzo u Crnu Goru. Obaveze zovu, prva je od marta u Podgorici kada je zakazan kvalifikacioni turnir Svjetskog kupa.

– Dolazim ranije zbog priprema koje ćemo imati u Kotoru sa Australijom. Bio sam kod kuće za novogodišnje praznike i mislim da je to vrijeme koje sam proveo dolje bilo sasvim dovoljno.

Kao i svi standardni i potencijalni reprezentativci i Matković sanja olimpijsku vizu. ,,Ajkule“ će imati tri pokušaja da odu u Pariz.

– Biće teško sa jedne strane, a sa druge lakše, ako mogu tako da kažem, jer ćemo imati priliku da do vize dođemo kroz tri kamičenja. Očekuje nas na ljeto Svjetsko prvenstvo, a naredne godine u januaru i februaru prvenstvo Evrope i ponovo prvenstvo svijeta. Smatram da imamo izuzetno dobre šanse da odemo u Pariz, a inače naš cilj, odnosno prioritet, je upravo olimpijska viza. Ali polako, vidjećemo kako će stvari da se odvijaju – istakao je Matković.

Beograd domaćin EP

Evropsko prvenstvo koje je bilo zakazano za oktobar u Izraelu pomjeriće se za januar naredne godine. Prvo je bilo određeno da Tel Aviv ugosti najbolje reprezentacije Evrope, ali očigledno da domaćin nije uspio u organizacionom dijelu da završi posao.

Sa zvaničnih adresa još nema konkretnih informacija, ali nezvanično – Beograd je najbliži da preuzme organizaciju ovog takmičenja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije