13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

56. Hercegnovski zimski salon – od figurativnog do apstraktnog

Hercegnovski zimski salon

I tako smo došli do 56. Hercegnovskog zimskog salona, što govori o istrajnosti i kvalitetu jedne od najznačajnijih likovnih manifestacija u Crnoj Gori.

 Tema ovogodišnjeg Salona je Od figurativnog do apstraktnog. Koncept same izložbe, kao i selekcije umjetnika, je u funkciji promocije univerzalnih likovnih vrijednosti. Na ovom Salonu će se predstaviti 34 autora iz zemlje i inostranstva. Pored crnogorskih autora, publika će biti u prilici da vidi djela značajnih autora iz Njujorka, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Berlina itd. Izložena likovna djela karakteriše, pored individualnosti i originalnosti, i različiti pristup kao i stilska određenja, tako da imamo umjetnike koji se u svom radu kreću u domenu hiperrealizma, fantastike, nadrealizma, ekspresionizma, konceptualne umjetnosti do same apstrakcije. Najvećim dijelom su zastupljena slikarska i vajarska djela izvedena u različitim tehnikama i materijalima. Ono što povezuje sve autore je to što se svi oslanjaju na one tradicionalne i klasične vrijednosti koje su kroz njihovo djelo transponovane u moderne izraze i forme koji prate savremene tokove.

Može se zaključiti da je Hercegnovski zimski salon zbog svoje tradicije, kvaliteta i međunarodnog karaktera,  od izuzetnog značaja za crnogorsku likovnu scenu.

/Goran Ćetković/

Najčitanije