13 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljetna oluja u Nizozemskoj ozbiljno pogodila zračni i željeznički promet

Posljedice oluje u Amsterdamu Foto: ANTHONY DEUTSCH / Reuters

Stanovnicima većeg dijela Nizozemske rečeno je da ostanu u kućama dok je istodobno rijetka ljetna oluja u srijedu ujutro pogodila nizozemsku obalu, stvarajući vjetrove brzine do 145 kilometara na sat i ozbiljno ometajući zračni i željeznički promet.

Nacionalni meteorološki institut objavio je upozorenje najvišeg stupnja stanovnicima pokrajine Noord-Holland, koja uključuje Amsterdam, pozivajući ih da ne napuštaju svoje domove te da hitne službe zovu u situacijama opasnim za život.

Reuters javlja kako je 51-godišnja žena umrla u Haarlemu nakon što je stablo palo na automobil u kojem se nalazila.
Oluja, nazvana Poly, najgora je u Nizozemskoj ikada tijekom ljetnih mjeseci i najjača od siječnja 2018., objavila je meteorološka agencija Weeronline.

Jake oluje u Nizozemskoj obično se javljaju između listopada i travnja. Zadnja jaka ljetna oluja u zemlji bila je 2015. godine i bila je prva u više od jednog stoljeća.

Lokalna televizija AT5 javila je da su dvije osobe ozlijeđene u Amsterdamu kada su stabla pala na njihove automobile.

Gradska zračna luka Schiphol, jedno od najprometnijih europskih čvorišta, otkazala je više od 300 letova, rekao je glasnogovornik, a očekuje se da će promet biti ograničen najmanje do 15 sati po lokalnom vremenu (13 sati GMT).

Željeznički operateri NS i Arriva obustavili su sve usluge na sjeveru zemlje, a autocesta sjeverno od Amsterdama zatvorena je zbog pada drveća.
Oluja će se tijekom jutra premjestiti istočno preko sjevera zemlje, a očekuje se da će oslabjeti tijekom poslijepodneva.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije