16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mamula Island nova rezidencija istorije, turizma i umjetnosti

Hening Saub

Boutique hotel-ostrvo, Mamula Island, započeo je 1. juna novo poglavlje i to otvaranjem programa “Mamula Island Artist Residencies”, a koji je organizovan u saradnji sa Balkan… Projects, umjetničkom inicijativom koja promoviše regionalne talente.

Mamula Island je tako otvorio ljetnju sezonu, ali i svoja vrata, za susrete umjetničkih talenata različitih nacija i kultura.

Cijenjeni umjetnici Ana Prvački, Irena Haiduk, Anđelo Plesas i Milica Janković učestvuju u jednonedeljnoj rezidencijalnoj umjetničkoj koloniji, uranjajuć́i u kontekst ostrva, istražujući njegovu okolinu, a svoje viđenje umjetnosti podijelili su tokom prezentacija koje njeguju kontemplativni dijalog sa publikom.

Mamula Island

Nakon zajedničkog sedmodnevnog boravka, svaki od četvoro umjetnika će se vratiti u Crnu Goru tri puta kako bi priredio modularnu izložbu koja uključuje javne nastupe i performanse. Inspirisane prirodom, lokalnom baštinom, arhitektura, ritualima i gostoprimstvom ove izložbe će pružiti interaktivne susrete sa posjetiocima kojima je upućen poziv da otvore svoje vidike i osjete duh Mamule Island.

Balkan… Projects, neprofitnu međunarodnu inicijativu, sa sjedištem u Los Anđelesu, osnovala je glumica Marija Karan. Ona svojom vizijom kroz Balkan Projects nastavlja dugogodišnji rad promocije balkanske savremene umjetničke scene.

Marija Karan

 – Nakon migracija po svijetu, došao je red i na Mamulu i Crnu Goru. Posljednjih par godina se osjeća inicijativa da se stvori nešto novo. Inspiracija je bila da i mi donesemo nešto novo, da imamo lokalnu i globalnu interakciju. Umjetnike smo odabrali po njihovom senzibilitetu, radu i porijeklu koji odgovaraju i ostrvu i našoj inicijativi. Došli smo da radimo uzajamna istraživanja. Pokušavamo da razumijemo istoriju, kulturu, tradiciju i Crne Gore i ostrva. Umjetnici žele da daju novi pogled na okruženje. Cilj je da se formira kulturni program koji će biti dostupan cijelog ljeta,kako gostima hotela, tako i lokalnom stanovništvu. Istraživanjem ostrva i okoline umjetnici će napraviti djela koja će predstaviti tokom ljeta. Nadamo se lijepoj saradnji i rađanju novih ideja – kazala je Karan.

Generalni menadžer hotela Mamula Island, g. Hening A. Šaub (Henning A. Schaub), kazao je da se, u susret sezoni, trude da postanu vitalni dio lokalne zajednice, kao i kulturni centar.

 – Prošle sedmice smo započeli sa klasičnom muzikom i crnogorskom poezijom, a danas sa našom predivnom saradnjom sa Balkanskim umjetnicima koji su dio Balkan …Projects, umjetničke zajednice bazirane u Beogradu. Saradnja sa njima će nam omogućiti da ujedinimo četiri umjetnika tokom ljeta koji će istražiti Bokokotorski zaliv tokom sedmice. Umjetnike će inspirisati Mamula, tvrđava, ostrvo i predivna okolina i priroda da se izraze kroz svoju umjetnost. Umjetnici će se tokom ljeta vraćati i prezentovati svoje stvaralaštvo na Mamuli kroz radionice, razmjenu iskustva sa gostima i lokalnim stanovništvom koji će biti dio događaja koji će pratiti umjetnike. Mamula Island postaje stjecište umjetnika koji sa nama dijele svoju maštu i kreativni impuls na ovom ostrvu nestvarne prirodne ljepote, donoseći jedinstveno iskustvo svakom gostu i posjetiocu. Saradnja sa Marijom Karan, koja je osnivač Balkan…Projects i koja radi sa veoma iskusnim timom, nam znači. Bio nam je potreban neko stručan i sa idejom i inicijativom da dostignemo kvalitet i ostvarimo ono što smo zamislili. Saradnja sa njima je veoma plodna jer daje šansu i mladim talentima iz regiona da napreduju i uče. Umjetnici će posjetiti i Cetinje, što je dobra prilika da pozovemo mlade talente sa umjetničkih fakulteta da učestvuju u radionicama. Smatram da je to bitno i njima, a i nama da podržimo mladu i rastuću umjetničku scenu u Crnoj Gori – kazao je g. Hening A. Šaub (Henning A. Schaub).

Kalendar izložbi obuhvata period od juna do septembra. Tokom prva dva dana jula mjeseca, Ana Prvački će se vratiti na Mamula Island i interdisciplinarnom i iskustvenom instalacijom uputiti izazov našoj percepciji svakodnevnih rutina i odnosa prema prirodi. Interdisciplinarna praksa Prvačke proizilazi iz ličnih priča, izvora inspiracije i promatranja načina na koji naša prirodna okolina utiče na sve aspekte naših života.

U avgustu mjesecu, od 11-og do 12-og, Irena Haiduk će istraživati koreografske i zvučne elemente balkanske usmene tradicije i tehnologije, konstruišući neobičnu ekologiju slike. Njeni programski radovi stvaraju prostore u kojima se slike mogu akumulirati tokom vremena na poseban način, dok publika postaje svjedok tog procesa.

Od 2. do 3. septembra, Angelo Plessas će istraživati sjecište duhovnosti i tehnologije kroz tradicionalne crnogorske motive i simbole koji se nalaze u lokalnoj narodnoj umjetnosti i arhitekturi.

Milica Jankovic

Tokom ljeta, Milica Janković će stvarati interaktivnu instalacijukoja će preklapanjem zvukova i svjetlosnih pokreta reagovati na prisustvo posjetilaca. Mlada umjetnica sa Cetinja je kazala da je na Mamuli započeta divna saradnja.

  – Inspiracija za moj rad će biti sami prostor, istorija, kultura i sami narativi vezani za objekat. Uvijek biram sa kim ću da sarađujem jer je pri postavljanju mojih instalacija važna saradnja i način na koji se ljudi odnose prema vama kao umjetniku i prema vašem radu. Ovaj projekat će do septembra biti aktivan. Konkretno instalacija koju budem uradila, biće na Mamuli i posjetioci će moći da uživaju – kazala je Janković.

Mamula Island je na putu da postane jedna od najintrigantnijih destinacija na crnogorskoj rivijeri koja otkriva skrivene dijelove prošlosti i otvara nove perspektive za budućnost.

Mamula Island je tvrđava iz 19. vijeka obnovljena i pretvorena u sofisticirani butik hotel. Ostrvo smješteno na ulazu u Bokokotorski zaliv, lokalitet upisan na Listu svjetske baštine UNESCO, mjesto je izuzetne prirodne ljepote, autentičnog duha i bogate kulturne baštine. Hotel poštuje uspomene na prošlost, ali istovremeno i otvara vrata budućnosti. Posjeduje 32 sobe i apartmana, holistički spa centar, plažu, bazene, restorane i barove. Svi sadržaji su okruženi morem i nebom, stvoreni da pruže svijet koji je drugačiji od svakodnevice.

Najčitanije