19 C
Kotor

Slušaj online radio

MANS podnio krivičnu prijavu – dok se institucije prave mrtve, u Krašićima Medenica nastavlja betoniranje državne imovine?

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je Višem državnom tušilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv Miloše Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njegovog poslovnog partnera, tivatskog biznismena Rada Arsića, zbog sumnje da su uzurpirali dio državne svojine u Krašićima i na njoj nelegalno gradili.

Riječ je o slučaju sa početka aprila kada su mještani Krašiča prijavili da je jedan od dva završena segmenta prve faze novog lungo mare šetališta u tom mjestu, u dužini od tridesetak metara, bukvalno je odsječen i oduzet i Opštini Tivat  kao investitoru tog javnog komunalnog objekta i građanima kao njegovim korisnicima. Radnici su naime, na obali ispod dvije velike turističke vile što se prave u blizini nekadašnjeg kafića „Posejdon“, tada sazidali dva ogradna zida od betonskih blokova i na taj način presjekli novo šetalište.

Zidovi su podignuti na katastarskoj parceli 173/13 KO Krašići koja je u vlasništvu države, odnosno Opštine Tivat, ispod dviju vila u izgradnji na parcelama broj 1117, 7/3, 7/4 i 7/8 KO Krašići koje su u vlasništvu Medenica i Arsića. Jedan od zidova kojima je početkom aprila ograđeno i prekinuto javno šetalište u izgradnji, se po evidencuiji MANS-a, dijelom nalazi i na parceli 7/8 koja je u vlasništvu Arsića.

„Navedeno ukazuje na osnovanu sumnju da su Medenica i Arsić počinili krivična djela koja im se ovom prijavom stavljaju na teret, time sto su gradili objekte bez prijave i dokumentacije za gradenje, ali i na tuđem (državnom) zemljištu“- stoji u prijavi protiv sina predsjednice Vrhovnog suda i njegovog poslovnog partnera, a koju je MANS podnio Višem državnom tužilaštvu prošle nedjelje, sumnjičeći Medenicu i Arsića da su počinili krivilčna djela „protivpravno zauzimanje zemljišta“ i „građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje“. MANS je sredinom aprila uputio i inicijative JP Morsko Dobro i Ministarstvu održivog razvoja i turizma za vršenje inspekcijskog nadzora nad spornim aktivnostima ispod objekata Medenice i Arsića u Krašićima, ali do sada od njih nisu dobili povratnu informaciju što je tim povodom preduzeto. U međuvremenum u petak su mještani Krašića MANS-u i medijima dostavili nove fotografije sa lica mjesta koje pokazuju da je na državnoj parceli na obali ispred dvije nove vile pripremljen teren ta betoniranje preko već izgraženog i popločanog javnog šetališta.

Fotografije sa lica mjesta snimljene u nedjelju pokazuju da je betoniranje u međuvremenu i završeno, a na opštinoj parceli uz more nikao je i novi, treći manji zid koji je „dijeli na pola“, i stvara posebne djelove kao dvorišta isrped vila Arsića i Medenice.

Danas u Krašićima

“Atipično stanje u kom se zbog pandemije virusa našlo naše društvo i dalje tipično koriste oni kojima kršenje zakona tolerišu institucije, time pokazujući da su crnogorske boljke poput nelegalne gradnje još izraženije u doba kada je pažnja javnosti okrenuta ka nečem drugom. Tome u prilog svjedoči i sve veći broj poziva građana koji ovih dana MANS-u prijavljuju nelegalnu gradnju širom primorja. Ovaj slučaj otkriven je još prije 20 dana i zbog toga je MANS u međuvremenu predao krivičnu prijavu  VDT-u, i to protiv Miloša Medenice, sina predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i Rada Arsića, tivatskog biznismena. Takođe, istog dana poslate su inicijative MORT-u i JPMD-u, i to za sprovođenje mjera iz njihove nadležnosti. Ipak, očigledno je da nijedna od institucija nije reagovala, čime se prećutno dala saglasnost na privatizaciju dijela šetališta, a sada i na betoniranje i otimanje dijela crnogorske obale”- saopštio nam je tim povodom  Lazar Grdinić iz Istraživačkog centra MANS-a.

On je istakao da Ustav Crne Gore “ne prepoznaje privatnu svojinu nad obalom” ali da to “po svemu sudeći, nije dovoljna da se državne institucije late svog posla i zaštite naše resurse od devastacije od strane članova porodica nosioca visokih državnih funkcija i privilegovanih biznismena iz njihovih krugova, koji će svojim luksuznim vilama na pjeni od mora sada pridodati i dio plaže.”

“Mučno je povjerovati da tužioci, inspektori i drugi koji su novcem svih nas plaćeni da rade svoj posao, nisu u mogućnosti da ovih dana, dok se od nas traži da sjedimo kući i vjerujemo im, zaštite jedan od najvitalnijih resursa koje Crna Gora posjeduje – njenu obalu. Iako je ona već okrnjena od istih, koji na njenim skutima grade megalomanske vile i okolini neprilagođene objekte, zaista je „otimanje“ šetališta i dijela plaže nešto nezabilježeno, a u ovoj situaciji čak i skandalozno. Nažalost, država je još jednom pala na ispitu, a „ispitnih rokova“ je sve manje”- kazao je Grdinić.

Menadžer projekta izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima i nedavno imenovani v.d. sekretar za urbanizam i investicije Opštine Tivat Marko Petričević (DPS) nije danas odgovarao na telefonske pozive da prokomentariše ovakav razvoj situacije na gradilištu tog javnog objekta.

Najčitanije