16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Marković: Nema kompromisa za one koji ne poštuju pravila

Duško Marković

Spašavanje života crnogorskih građana je prioritet i zato od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, poručio je danas predsjednik Vlade Duško Marković, u obraćanju naciji povodom pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, u Crnoj Gori je do sada registrovano 16 slučajeva zaraženih korona virusom, a Vlada je u cilju spečavanja širenja zaraze preduzela niz mjera.

Premijer je rekao da je za njega neprihvatljivo objašnjenje da je sve do 50 ili čak 100 oboljelih očekivan razvoj događaja, i da Crna Gora može da se nosi sa tolikim brojem pacijenata.

“Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana! Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance. Ojačaću operativne službe koje prate situaciju na terenu, daću nalog da im osnažimo i proširimo ovlašćenja. Neće biti praštanja, niti provizornosti – ni za jedan posto. Lično ću se starati da tako bude. Nemamo pravo da doprinesemo bilo čijoj bolesti ili smrti! Ovo je trenutak kada cijela Crna Gora treba biti ujedinjena radi njene budućnost i za to je dovoljno samo da ostanete kod kuće”, poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da u vrijeme u koje cijela Evropa drhti pred epidemijom koronavirusa, kada je samo u jednom danu u Italiji umrlo gotovo 800 ljudi, kada države zatvaraju granice, Crna Gora svoje granice drži otvorenima i dovodi hiljade svojih građana iz ugroženih područja.

“A jedina obaveza onih koji su doputovali je – samoizolacija i karantin. Nažalost, jedan broj građana tu obavezu pokušava izbjeći i izigrati, i sve vas bez izuzetka dovesti u opasnost. Zbog toga smo se odlučili na objavljivanje spiskova onih kojima je izrečena mjera izolacije, i to je kritikovano od dijela civilnog društva. Razumijevajući razloge za kritiku, sasvim svjesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procijenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuslovnu zaštitu ličnih podataka. O eventualnim propustima razgovaraćemo kada sve ovo bude iza nas. A da bismo uopšte razgovarali treba da preživimo, zato i nije vrijeme za pravna nijansiranja, nego za spašavanje ljudskih života”, kazao je predsjednik Vlade.

Najčitanije