9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijević (BF): Gaze zakone i ustav radi svojih fotelja

Branislav Matijevi’

Gaženjem svih zakonskh normi,  republički parlament uspio je da obesmisli instituciju vladavine prava i potpuno obesmisli izborni proces.

Ocijenio je to danas predsjednik Skupštine građanske liste Bokeški Forum (BF) iz Tivta Branislav Matijević, komentarišuči činjenicu da su poslanici aktuelne parlementarne većine u Skupšštini Crne Gore koju predvodi URA, ponovno u ponedjeljak usvojili dopue Zakona o lokalnoj smaoupravi kojima su odložili redovne ili vanredne lokalne izbore u Tivtu i još desetak gradova za jesen ove godine. BF je inače, bio prvi politički subjekt koji je Opštinskoj izbornoj komisiji u Tivtu predao svoju izbornu listu za izbore koje je predsjesnik države Milo Đukanović prvobitno u tom gradu bio raspisao za 5.jun.

„Zakazivanjem izbora prema sopstvenom nahođenju, onako “odokativno”, davanjem pozicija onima koji ne suspjevaju da pređu ni izborni cenzus, te uskraćivanje mogućnosti da građanin svake četiri godine iskoristi biračko pravo, natjerali su nas da postavimo pitanje: šta će nam uopšte izbori“- saopštio je Matijević.

Dodao je da se nameće i čitav niz drugih pitanja koja „proizilaze iz nelogičnosti, apsurda, te samovolje svih onih koji su demokratiju pretvorili u  tiraniju većine.

„Ako su željeli da objedine izbore, zašto to poslanici nove parlamentarne većine nisu uradili 5.juna, kako bi u Tivtu i Budvi prinudne uprave bile zamijenjene Skupštinama, koje su odraz volje građana, a ne odluka Vlade? Ako žele, kako tvrde da izbjegnu “izborni rat”, zbog čega zajedno sa lokalnim ne raspišu i republičke izbore, te tako sve tenzije “smjeste” u jedan dan? Na koji način su se rukovodili, određivanjem datuma izbora? Pozivajući se na primjere pozitivne prakse? Ili su možda pristupili izradi horoskopa, pa u zavisnosti od položaja zvijezda crpili argumentaciju ?“- upitao je on.

Konstatovao je da je odgovor na sve to „isti, a on je: njeno veličanstvo fotelja.“

„Pred njom su svi zakoni nemoćni i ne postoji taj Ustav koji može da ostane netaknut na njenoj toploti. I uopšte nije važno na kojoj poziciji je fotelja smiještena. Po širini, po dubini, na vrhu ili na dnu hijerarhijske ljestvice. Bitno da je udobna, topla i sigurna.“-istakao je Matijević naglašavajući da je „još jednom nažalost, postalo jasno, da smo žrtve centralizovanog sistema i da Tivat, kao i čitava Boka plaća cijenu toga.“

„Ostalo nam je samo da čekamo još odgovor na pitanje. Ko će koristeći se instrumentima moći uskoro proglasiti za Maršala ili Velikog Vožda, pa nas do kraja relaksirati od izbora, koji i ovako i onako izgleda ničemu ne služe.“- zaključio je predsjednik Skupštine BF-a Branislav Matijević.

Izvor:S.L.

Najčitanije