11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Medoks: Stvaranjem mreže novinarki kreirati siguran prostor za dugoročne promjene

Foto Milovan Grba

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks danas je bila domaćin regionalnog događaja na kojem je ugostila učesnike regionalnog projekta „Media for All“ kako bi razgovarali o izazovima, barijerama i mogućnostima za stvaranje mreže za novinarke u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je izjavila da je potrebno da iskoristimo ovu priliku koju daje program “Media for All” da kreiramo mrežu za podršku i saradnju. „Kao žene na uticajnim pozicijama, moramo da podržavamo jedna drugu i ohrabrujemo druge da preuzmu ove važne uloge.“

„Od mog dolaska prije nešto više od godinu dana u medijima je bilo više slučajeva nasilja nad novinarkama. Prijetnje novinarima, bilo onlajn ili fizičke, predstavljaju prijetnju demokratiji. Posao koji radite može biti izazovan, a ponekad i opasan. Ali imate značajnu i važnu ulogu u demokratskom društvu. Zato ovaj projekat ima za cilj da vas podrži – stvaranjem mreže novinarki kako bi se kreirao siguran prostor za dijeljenje izazova i rješenja za dugoročne promjene“, dodala je ambasadorka Medoks.

Ambasadorka Medoks – foto Milovan Grba

Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj je izjavila: „Naše novinarke i oni u njihovim mrežama podrške okupile su se danas ovdje da nas sve inspirišu da kroz solidarnost krenemo putem osnaživanja, jer smo svi posvećeni osiguravanju bezbjednosti i dobrobiti svih novinarki širom našeg regiona. Ali umrežavanje nije jednostavan poduhvat. To zahtijeva trud, posvećenost, vrijeme, odlučnost, znanje i vještine. Mnoge mreže se pojavljuju i nestaju. Naša društva treba da čuju glasove novinarki koje uglas govore o onlajn i fizičkom nasilju, rodno zasnovanom nasilju, seksizmu, uznemiravanju i diskriminaciji. Kada novinarke govore o nasilju i diskriminaciji, one govore u ime svih žena. Upravo zato su njihovi glasovi još važniji.”

Ključne preporuke današnjeg skupa su bile:

  • Dalje angažovanje i osnaživanje novinarki da uspostave nacionalne i regionalne mreže;
  • Veće korištenje veza i mogućnosti za stvaranje mreža mladih novinarki koje su dio mentorskog programa „Media for All“;
  • Dijeljenje istraživanja i veza uspostavljenih kroz program „Media for All“ kako bi se podržao razvoj trajnih mreža.
  • O projektu
  • Kroz ovaj program podržavamo medije kako bi bili finansijski i strukturno otporniji, kako bi poboljšali rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i kako bi proizvodili kvalitetniji, relevantniji, rodno osjetljiviji sadržaj koji privlači i uključuje novu publiku, posebno žene, mlade i marginalizovane grupe. Za sve detalje o projektu, možete posjetiti vebsajt Britanskog savjeta u Crnoj Gori.
  • Program „Media for All“ okupio je grupu stručnjaka za medije i rodna pitanja iz cijelog regiona Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju žene u medijima i društvu. Novinarke se suočavaju sa nejednakostima na svojim radnim mjestima i doživljavaju rodno zasnovano nasilje i govor mržnje, često znatno lošije od njihovih muških kolega, na terenu i na mreži. Stručnjaci su razmotrili mogućnosti koje nudi umrežavanje u odnosu na ove uobičajene izazove.
  • „Media for All“ pokušava da osigura jednake uslove za žene i manjine u medijskim profesijama i omogući im da imaju iste šanse u svim rangovima profesije. Žene u medijima treba pozvati da izraze svoje stavove kao ekspertkinje, aktivne članice društva i kao članice publike.
  • Novinari i novinarke dijele pritiske i rizike profesije ali su novinarke izložene rizicima – jer su žene – kojih su njihove muške kolege pošteđene. Naš rad na integraciji rodnih pitanja u razgovore o zaštiti muškaraca i žena na terenu, u redakciji i onlajn prostorima poboljšava bezbjednost svih zaposlenih.
  • Naš rad na politikama, mentorstvu i jačanju mreža podrške daje važne alate za lični i profesionalni razvoj žena koje rade u medijima i trebalo bi da bude kontinuirano dostupan u medijima.
  • Mehanizmi podrške kao što su politike, mentorstvo i umrežavanje će smanjiti rodnu nejednakost, ali nijesu dovoljni. Svi mi, muškarci i žene novinari i urednici, imamo odgovornost da osiguramo da se rodne podjele rješavaju i da se jednakost i pravičnost sprovode u praksi.

Najčitanije