20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na kruzerima rekordan broj putnika, gradovi na Mediteranu uvode restrikcije

Kruzer u Boki – foto Denis Dobrilović

Broj putnika na kruzerima dvostruko je veći ove godine u odnosu na predpandemijsku 2019. pa kompanije traže od lučkih gradova poput Venecije i Dubrovnika da im dozvole više ulazaka, rekla je u petak direktorica zadužena za Evropu pri Međunarodnom udruženju kruzerskih linija (CLIA).

“U usporedbi s drugim sektorima u turizmu, kompanije za kružna putovanja brodovima najbrže su se oporavile nakon pandemije koronavirusa”, izjavila je Marie-Caroline Laurent za španjolsku novinsku agenciju EFE.

Zahvaljujući snažnom rastu potražnje u Evropi i Americi broj putnika na kruzerima bi do kraja godine mogao iznositi 31,5 miliona, što je dvostruko više nego prije četiri godine.

“Brodovi su praktički već puni za 2024. godinu jer potražnja nikada nije bila veća”, rekla Laurent, čija organizacija zastupa interese takvih brodskih kompanija.

Stanovnici nekih gradova na Mediteranu, poput Venecije, Dubrovnika i Barcelone, strahuju od tolike navale turista. Zbog toga ograničavaju ulaske divovskim brodovima u luke s kojih putnici preplavljuju povijesne centre, negativno utiču na okoliš, opterećuju cestovnu infrastrukturu i remete svakodnevni život građana.

“Ne možemo prisiliti gradove da primaju kruzere, ali oni moraju znati da puno poslova ide ruku pod ruku s njima”, rekla je Laurent.

Venecija je 2021. godine zabranila sidrenje kruzera ispred svoje povijesne jezgre zbog štete koju su veliki brodovi prouzročili temeljima grada, a Barcelona će naplaćivati porez na velike brodove. Dubrovnik ne želi da istovremeno u luci budu dva broda s po 2.500 ili 3.000 putnika.

Brodske kompanije koje ulaze u takve gradove bilježe ove godine rast prihoda jer su ljudi opet počeli putovati nakon što su 2020. ostajali kod kuće zbog pandemije koronavirusa.

Najčitanije