16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nagla promjena vremena – Crveni meteoalarm za obalu

Bura foto Boka News

Početak novog sedmice donosi naglu promjenu vremenskih prilika u cijelom regionu.

Za cijelu obalu oglašen je crveni meteoalarm. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije na Kvarneru, a više prometnica zatvoreno je za pojedine skupine vozila.

Osim niže temperature zraka, neugodan će mnogima biti i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, često olujna, na već uobičajenim lokacijama na udare i orkanska, posebice u ponedjeljak i utorak.

Mlazna struja premješta se s američkog kopna nad Atlantik, prolazi južnije od Islanda, sjeverno od Velike Britanije, skreće prema jugu, nastavlja preko Francuske do sjeverne Afrike, i preko Egejskog i Crnog mora nastavlja svoj put prema istoku.

Hladna suha zračna masa sa sjeveroistoka noćas je prešla preko naših krajeva. U dodiru s toplim nestabilnim zrakom došlo je do jake frontogeneze i lokalnih grmljavina praćenih udarima vjetra te obilnim oborinama.

Veći dio sedmice nastavit će se pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, a ciklona nad Egejskim i Crnim morem će se sporo popunjavati. U takvim vremenskim prilikama nad naše krajeve se nastavlja pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, što za posljedicu ima brze promjene vremena uz jaku i olujnu buru na Jadranu.

Najčitanije