12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusija premješta nuklearno oružje na prag NATO-a

Moskva – Putin – Rusija

Rusija će svoje taktičko nuklearno oružje premjestiti blizu zapadnih granica Bjelorusije, izjavio je u nedjelju ruski izaslanik u Minsku, na sam prag NATO-a, u potezu koji će vjerojatno izazvati dodatnu eskalaciju sukoba Moskve sa Zapadom.

– Oružje će biti premješteno na zapadnu granicu naše savezne države i povećat će mogućnosti za osiguranje sigurnosti. To će biti učinjeno unatoč buci iz Europe i Sjedinjenih Država, rekao je ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Gryzlov za bjelorusku državnu televiziju.

Nije precizirao gdje će oružje biti stacionirano, ali je potvrdio da će skladište biti dovršeno, prema Putinovoj naredbi, do 1. srpnja, a zatim premješteno na zapad Bjelorusije. Bjelorusija graniči na sjeveru s Litvom i Latvijom a na zapadu s Poljskom, koje su redom dio istočnog krila NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu pojačanog dodatnim trupama i vojnom opremom.

SAD i drugi saveznici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, a američki predsjednik Joe Biden to je ocijenio “zabrinjavajućim”.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije