18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmanje osam mrtvih u poplavama u Italiji, otkazana utrka Formule 1

Italija poplave – foto EPA

Najmanje osam ljudi je poginulo, a tisuće su evakuirane iz domova nakon što je olujna kiša zahvatila sjevernu talijansku regiju Emiliju-Romagnu, izazvavši poplave i klizišta, rekli su dužnosnici u srijedu.

Ministar za civilnu zaštitu Nello Musumeci rekao je da su neka područja primila polovicu prosječne godišnje količine oborina u samo 36 sati, što je uzrokovalo izlijevanje rijeka iz korita koja je poplavila neke gradove i tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta.

Velika nagrada Formule 1 koja se trebala održati ovaj vikend u Imoli, mjestu blizu mnogih najteže pogođenih područja, otkazana je u pokušaju da se smanji pritisak na hitne službe i spriječi ljubitelje utrka da se okupe u pogođenoj regiji.

“Suočeni smo s katastrofalnim događajima koji vjerojatno dosad nisu viđeni”, rekao je novinarima predsjednik regije Emilije-Romagne Stefano Bonaccini. “Izuzetne količine kiše pale su na tlo koje ih više nije u stanju apsorbirati.”

Lokalne vlasti priopćile su da su poplave pogodile 37 gradova i općina te da je registrirano oko 120 klizišta. Najmanje jedan most u blizini grada Bologne se srušio, neke ceste su oštećene, a mnoge željezničke usluge su obustavljene.

Osam tijela izvučeno je s različitih lokacija, rekla je novinarima potpredsjednica Emilije-Romagne Irene Priolo, dodajući da, iako kiše jenjavaju, razine rijeka i dalje rastu.

To je drugi put ovog mjeseca da je Emiliju-Romagnu pogodilo loše vrijeme, pri čemu su najmanje dvije osobe poginule tijekom oluja početkom svibnja.

Poplave su uslijedile nakon višemjesečne suše koja je isušila zemlju, smanjivši njenu sposobnost upijanja vode i pogoršavši utjecaj poplava, rekli su meteorolozi.

Blatnjava voda tekla je kroz povijesne centre Faenze, Cesene i Forlija, zapljuskujući krovove parkiranih automobila, potapajući neke trgovine i tjerajući mještane da bježe na najviše katove svojih domova.

Sjeverni grad Ravenna, poznat po svojim mjestima ranokršćanske baštine, također je teško pogođen.

“Ovo je vjerojatno bila najgora noć u povijesti Romagne”, rekao je gradonačelnik Ravenne Michele de Pascale za javni radio RAI, rekavši da je samo iz njegova grada tijekom noći evakuirano 5000 ljudi.

Ravenna je neprepoznatljiva zbog štete koju je pretrpjela.

Ministar Musumeci rekao je da je u nekim dijelovima regije u dan do dan i pol palo između 200 mm i 500 mm kiše, u usporedbi s prosječnom godišnjom količinom oborina od 1000 mm.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije