19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon decenije pauze, promovisan 38. broj zbornika Boka

Nakon decenije pauze ponovo je štampan časopis Boka – zbornik radova iz nauke, koji izdaje Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi. U 38. broju časopisa koji je u četvrtak veče predstavljen u Gradskoj Biblioteci, je 13 članaka svrstanih u četiri rubrike, sa širokim spektrom tema iz kulturne prošlosti Boke.

Direktorica Nevenka Mitrović je istakla da su sa skromnim finansijskim sredstvima i uz svesrdnu podršku velikog broja saradnika uspjeli da ponovo uspostave kontinuitet izlaženja zbornika.

“Lepeza koju čini radovi unutar Boke sve je bogatija a teme produbljenije, pojavljuju se nova imena saradnika što ukazuje da Boka postaje centar okupljanja autora zainteresovanih za stručni i naučni rad”, kazala je mr arh Zorica Čubrović.

Prof. dr Ilija Lalošević je govorio o radovima “Rezultati arhitektonskih istraživanja južne fasade zvonika crkve Svetog Josipa u Kotoru” Zorice Čubrović i “Nova saznanja o tvrđavi Svetog krsta u Perastu” Marije Novaković i Milice Samardžić .

“Zajedničko za ove članke je da su to radovi koji su potekli i imaju svoj oslonac na takozvanom “minulom radu” regionalnog zavoda u Kotoru i njegovoj zaostavštini”, konstatovao je Lalošević.

Foto Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi

Dio tekstova u kojima su znamenite ličnosti iz prošlosti Boke: Mirko Komnenović, Stjepan Zanović i Marko Vojnović, predstavio je mr Đorđe Malavrazić.

Prvi broj zbornika Boka štampan je 1969. godine kada je je otvoren za multidisciplinarno istraživanje i proučavanje bokeljskih tema u prošlosti i sadašnjosti.

Do sada objavljenih 38 brojeva Boke obuhvata više od 600 naučnih i stručnih radova objavljenih na preko 13 000 stranica. Za Boku je pisalo više od 250 autora. Svi brojevi su publikovani i u digitalnoj formi i dostupni su u punom tekstu.

Izvor:S.K.

Najčitanije