23 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon protjerivanja iz SAD-a, bivši nacistički čuvar stigao u Njemačku

Logor foto EPA

Nekadašnji čuvar u nacističkome koncentracijskom logoru, koji je više od 60 godina živio u Sjedinjenim Državama, danas se vratio u Njemačku nakon što protjeran iz SAD-a, rekao je glasnogovornik policije.

Taj je 95-godišnjak, nakon što je stigao u zračnu luku Frankfurt, ispitan u postaji lokalne policije. Mediji pišu da nije uhapšen.

Službenici američkog ministarstva pravosuđa izvijestili su da je riječ o Friedrichu Karlu Bergeru, a njemačke vlasti spominju ga bez prezimena, Friedrich Karl B.

Američki je sud prošle godine presudio da Bergera treba protjerati iz Sjedinjenih Država, nakon što je tužiteljstvo grada Cellea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li 1945. sudjelovao u ubojstvima zatvorenika u satelitskom koncentracijskom logoru koji je pripadao mreži logora Neuengamme nedaleko od Hamburga.

Njemački tužitelji tvrde da je Berger, koji od 1959. živi u SAD-u, priznao da je nekoliko tjedana čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice, no da nije svjedočio nikakvim ubojstvima i zlostavljanju zatvorenika.

U decembru su Nijemci obustavili postupak pokrenut protiv njega jer tužitelji nisu uspjeli osporiti istinitost njegovih tvrdnji.

Glasnogovornik tužiteljstva u njemačkome Celleu kazao je kako je policija u pokrajini Hesse zamoljena da ga ispita nakon povratka u Njemačku, no glasnogovornik policije rekao je da se s Bergerom ne povezuje konkretna istraga te da je on slobodan pa stoga nije ni priveden.

Posljednjih su godina tužitelji podignuli više optužnica protiv nekoliko bivših nacista, koristeći posljednju priliku da osiguraju pravdu za milijune stradalih u koncentracijskim logorima. Ranije ovog mjeseca tužitelji su optužili stogodišnjeg Nijemca da je pomagao u 3518 ubojstava počinjenih dok je, navodno, bio stražar u koncentracijskom logoru Sachsenhausenu.

Izvor:Hina

Najčitanije