17 C
Kotor

Slušaj online radio

Nezapamćeno masovno ubojstvo na fakultetu u centru Praga

Pucnjava u Pragu, Foto: David W Cerny/Reuters

U pucnjavi na sveučilištu u Pragu ubijeno je najmanje 15 osoba, a 24 su ozlijeđene, njih devetero u kritičnom je stanju. Napadač je 24-godišnji David Kozak, koji je pronađen mrtav. Policija je izdala tjeralicu za njim zbog ubojstva u mjestu Kladno. Središte Praga i dalje je pod opsadom. Iz hrvatskog veleposlanstva doznajemo da među žrtvama nema naših državljana.

Pucnjava je počela oko 15 sati na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta, samo 500 metara od poznatog Karlova mosta, a studenti kažu da je trajala prilično dugo. Napadač je navodno ušao u zgradu i popeo se na krov, odakle je pucao iz puške s dugom cijevi, s optikom i nožicama radi veće preciznosti. Studenti su se zabarikadirali na sveučilištu, neki su spas potražili i na vanjskoj strani zgrade, ispod prozora. Nakon dojave o pucnjavi policija je poslala sve raspoložive snage. Nakon što je oko jedan sat poslije ubijen, napadač je pao sa zgrade. Nepotvrđena izvješća govore i o samoubojstvu.

– U 14:59 dobili smo prve informacije o pucnjavi u zgradi filozofskog fakulteta ovdje na Trgu Jana Palacha. Prve patrole bile su na mjestu događaja za nekoliko minuta, interventna jedinica za 12 minuta, a u 15:20 od interventnih policajaca dobili smo informaciju da je tijelo strijelca na rubniku zgrade, izjavio je ravnatelj češke policije Martin Vondrašek.

Pojavile su se i snimke ljudi kako bježe preko Karlova mosta. Cijeli Trg Jana Palacha i okolica blokirani su, a studenti su evakuirani s Filozofskog fakulteta; sumnja se da bi u zgradi mogla biti i bomba. Specijalci s dugim cijevima pojavili su se na vrhu sveučilišne zgrade. Na teren su dojurile brojne spasilačke ekipe, vozila hitne pomoći, ali i mrtvozornici. Češka hitna pomoć objavila je da je riječ o različitim ozljedama i da su mnoge teške.

Roditelji studenata pokušavali su na sve načine doznati gdje su im djeca, što se događa, kolika im opasnost prijeti.

– Moja je kći bila u zgradi fakluteta i stalno sam je pokušavao nazvati, no tada su nam rekli da policija onemogućava pozive i da organizira evakuaciju. Vidio sam mnogo policajaca koji su se kretali prema zgradi. U jednom trenutku mogao sam poslati poruku i javila mi se, doznao sam da je dobro i da je na sigurnom, prepričava otac jedne studentice.

David Kozák, student, ubojica…

Policija je identificirala napadača, 24-godišnjeg Davida Kozáka. Bio je student Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta. Govori se i da je danas počinio ubojstvo i u obližnjem gradu Kladnu u Srednjoj Češkoj,  prije nego što je otputovao u Prag. Kako javlja policija, prijepodne je pronađena mrtva osoba, za koju se ustanovilo da je njegov otac.

Ubojica je, prenose češki mediji, navodno ove sedmice na društvenoj mreži Telegram objavio da mrzi svijet i da iza sebe želi ostaviti što više boli. No tada ga, nažalost, nitko nije ozbiljno shvaćao.

Izjave svjedoka: Vikali su mi da bježim

Petr Nedoma, ravnatelj galerije Rudolfinum u koncertnoj dvorani prekoputa Trga Jana Palacha, rekao je za Češku televiziju da je vidio napadača – mladu osobu na galeriji koja je imala neko oružje u ruci, poput automatskog, i pucala je prema mostu Manes. Vidio sam ga kako baca oružje na ulicu, koje je ostalo na pješačkom prijelazu, dodao je.

Drugi svjedok 43-godišnji Ivo Havranek rekao je Reutersu putem Zooma kako je isprva mislio da je nekoliko praskova koje je čuo možda došlo od glasnih turista ili obližnjeg filmskog seta.

– Onda su iznenada studenti i profesori istrčali iz zgrade. Prošao sam kroz gomilu ne shvaćajući što se zapravo događa. Nisam bio spreman priznati si da bi se tako nešto moglo dogoditi u Pragu. Tek kada sam vidio policajce s automatskim puškama znao sam da je ozbiljno. Vikali su mi da bježim, kazao je.

Češka u šoku, nije riječ o terorizmu

Vijest o masovnom ubojstvu šokirala je Češku, ali i cijelu Europu. Ovako razrađen plan ubijanja neki su mediji odmah povezali s organiziranim terorizmom. No policija o tome nema spoznaja.

– U ovom trenutku nema naznaka da je ovaj čin na bilo koji način povezan s međunarodnim terorizmom. To su informacije koje moji inozemni kolege traže, a ja im odgovaram. Telefonom sam razgovarao s povjerenicom Europske komisije za unutarnje poslove, kojoj sam također prenio te informacije, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije