16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nonet fagota zablistao ljepotom izvedbe i zlatnom nagradom

Nonet bez premca, atmosfera u Crkvi sv. Duha

Mladi muzičari iz Kine na takmičenju održanom u Kotoru pokazali koliko je motivitajuća velika konkurencija


Rijetku priliku da čuje ansambl sastavljen od devet fagota imala je publika koja je nedavno ispratila završni koncert Međunarodnog muzičkog takmičenja „CIAO“, održanoga u kinesko-srpsko-crnogorskoj produkciju u okviru KotorArta.

Mladi fagotisti/kinje su pobrali ovacije prisutnih u Crkvi sv. Duha, ali su „ubrali“ i „zlatnu“ nagradu u disciplini kamernih ansambala. To je izuzetan uspjeh za njih, s obzirom da se za ovo takmičenje prijavljuje par hiljada mladih muzičara, najviše iz Kine. U završnom koncertu nastupili su samo dobitnici prvih nagrada po disciplinama, iako su nagrade podijeljene za sva tri prva mjesta (bronzana, srebrna i zlatna).

Svi nagrađeni dobili diplome

-U Kini imamo preliminarne izbore mladih talenata još od maja, oni bivaju selektovani, a govorimo o hiljadama učesnika. Od njih biramo par stotina, onda stotinu, pa tek onda njih 50 koji dođu u finale. Njih je mnogo, a mi imamo privilegiju da biramo najbolje od ogromnog broja učesnika. Nadam se da ćemo sledeće godine imati više učesnika za ovo takmičenje i više od samo tri zemlje (Kina, Crna Gora i Srbija), nego da će tu biti i mladi umjetnici iz okruženja, kaže za Boka news primadona Vanže Žang, članica organizacionog tima iz Kine.

Gudački kvartet

Ističe izuzetno zadovoljstvo što se nakon pet godina vratila u Kotor, bila je na KotorArtu 2018. godine, onda je „korona“ sve zaustavila i poslije svega toga evo je ovdje u ulozi domaćina ovog renomiranog takmičenja. To je veliki događaj za mlade talente iz Kine, (među kojima su i Kinez koji studira u Australiji i Japanka koja studira u Kini…), ali i za talente iz Srbije i Crne Gore, koji imaju priliku da odmjere svoje snage u okruženju mnogo veće i kvalitetnije konkurencije od one na lokalnom nivou.

Jedini od prvonagrađenih iz Srbije je oboista Aleksa Marinković, dok iz Crne Gore nijedan učesnik takmičenja nije uspio da uđe u finale. Prve nagrade osvojili su i oboistkinja Šu Đu, fagotista Nju Đaven, gudački kvartet i gudački trio iz Kine. U disciplini za flautu je dodijeljena samo srebrna nagrada, jer je žiri smatrao da nije bilo dovoljno kvaliteta za zlatnu.

Šu Đu, oboa

Prvo polufinale održano je u Beogradu, drugi i treći krug takmičenja – ovdje u Kotoru, da bi se redukcijom došlo do četvoro-petoro-  članova koji su se takmičili u finalu.

Fagoti

– Najbitnije za ove mlade ljude je to što dobijaju priliku za ekspoziciju- izlaganje ka spoljnom svijetu. Prvo i osnovno je što oni putuju, iz Kine su prvo došli u Beograd, pa su došli u Kotor, vidjeli su Bokiu kotorsku, družili su se sa drugim  mladimj ljudima- osnovna je kulturna razmjena i druženje, zatim, upoznavanje sa kulturnim znamenitostima  okruženja, a takođe, još važnije – dobili su šansu da se javno pokažu širim auditorijumima, nekim publikama koje nisu samo njihove autohtone „navijačke“ (jer ih svi poznaju. Oni su prvi put nastupaju pred nepoznatom publikom i koja ih je na fer i pošten način nagradila – ili pokudila, objašnjava prof. Bogdan Jovanović, jedan od organizatora.

Šu Đu, oboa

U prisustvu Ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kuna, kao i izvršnog i umjetničkog direktora festivala KotorArt, pijaniste Ratimira Martinovića, predsjednik žirija- pijaniste Dejana Sinadinovića, pobjednicima takmičenja su uručene diplome. Organizacioni tim festivala ugostio je Ambasadora i članove njegovog tima u Kreativnom habu u Kotoru.

/M.D.P./

Najčitanije