11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi bilans: U zemljotresu u Albaniji 49 mrtvih

Albanija foto Reuters

Najnoviji bilans izgubljenih života usled zemljotresa u Albaniji je 49, od kojih 25 u Draču, 23 u Tumanu i jedan u Ljaću, saopštio je jutros na vanrednom zasedanju vlade Albanije premijer Edi Rama.

Kako je dodao, u okrugu Drača 1.260 osoba smešteno je van svojih domova, od kojih njih 625 u hotelima, 360 u školskim salama, dok su ostali pod šatorima ili kod svojih porodica.

U Tumanu je oko 500 osoba smešteno u šatorima, a za njih je počeo prevoz u hotelima u primorskom mestu Šenđin.

U okrugu Tirane je 3.480 osoba koje su bez krova nad glavom, od kojih je oko 1.000 smešteno u prihvatnim centrima, a ostali pod šatorima ili kod svojih bližnjih.

Rama je dodao da na osnovu trenutnih informacija, u Draču je oštećeno preko 700 stanova, 12 stanova potpuno uništeno, a 176 zgrada oštćeno.

U Tirani je potpuno uništeno 15 stanova a 230 oštećeno, 8 zgrada je van funkcije a preko 60 teško oštećeno.

“Ovaj bilans treba da se upotpuni kako niko ne bi ostao van njega”, kazao je Rama.

Najavio je da će prve međunarodne ekipe stići danas kako bi sa domaćim izvršile procenu načinjene štete.

Ponovo je pozvao sve da usmere finansijsku pomoć na jednistvenu državnu platformu e-albania.al, uveravajući da će se sav novac transparentno trošiti. Dodao je da je do sada sakupljeno preko 5 miliona evra i oko milion i po dolara, dok je novac sakupljen na različitim web stranicama kao što su ‘go fund me’ ili preko nevladinih organizacija oko 4,5 miliona evra.

Počeo je rad čišćenja u Draču i Tumanu gde se više ne sprovode spasilačke akcije.

Kazao da će u 2020. svi koji su izgubili krov nad glavom biti zbrinuti u još boljim uslovima nego što su imali. Za sve porodice koje su izgubile članove porodice rekao je da će vlada u subotu usvojiti ‘specijalni paket’.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru, pogodio je Albaniju u utorak rano ujutru.

Najčitanije