15 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi zakon omogućiti će marinama da svoju djelatnost proširi i na putničke brodove

Vlada Radonjić

Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Vladan Radonjić, govoreći o razvoju nautičkog turizma u Crnoj Gori, kazao da je on u značajnoj mjeri prevazišao odredbe važećeg Zakona o lukama i njegovih poslednjih izmjena i dopuna iz juna 2013. godine.

Za potrebe kompletnog servisa stranih i domaćih jahti razvijaju se brodogradilišne luke, među njima već proglašena brodogradilišna luka Bonići Tivat i Brodogradilišna luka Bijela, kazao je Radonjić za CdM.

On je objasnio da se u Zakonu o lukama uvodi novi termin “gradska luka”  u kojoj se prepoznaju komunalni vezovi, kojih ima u Baru, Budvi, Tivtu i Herceg Novom.

-Svaka luka će nakon stupanja na snagu novog zakona morati u saradnji sa organima uprave da napravi plan i da precizira koji dio luke će biti operativna obala, a koji dio luke je namijenjen za komunalne vezove i komercijalne vezove. Na skupštinskim odborima je bilo pitanja koliki će biti broj tih komunalnih vezova, što je vrlo teško reći, jer plovni objekti koji se vežu na tim vezovima su različitih dimenzija i oblika. Najbolji odgovor je Plan kojim će se dio luke obezbjediti za komunalne vezove, a onda će operater odrediti koliko će moći vezova da ima na tom prostoru. Ministarstvu saobraćaja i pomorstva je bitno jasno odrediti prostor Operativne obale, na kojem se vrši ukrcaj i iskrcaj putnika, i da ta Operativna obala bude slobodna i pristupačna svim plovnim objektima za prevoz putnika, naročito tokom ljetnje sezone. Smatram da su ove izmjene i dopune vrlo kvalitetno urađene i unaprijediće nautički turizam u Crnoj Gori”, naglasio je Radonjić.

Dodaje da su kroz ovaj Zakon luke nautičkog turizma do sada bile prepoznate samo kao luke koje primaju jahte i čamce. Međutim, ta mogućnost se sada proširuje i na ostale plovne objekte, pa ukoliko neka luka nautičkog turizma – marina budu zainteresovana da svoju djelatnost proširi i na putničke brodove Zakon joj to omogućava uz dodatno odobrenje Upravljača, Organa uprave ili JPMD u lukama od lokalnog značaja.

-Nezvanično, već postoji interesovanje luke nautičkog turizma-marine Port of Montenegro da se i oni bave prometom putnika sa putničkih brodova, pa im stupanjem na snagu ovog zakona preostaje da se obrate JPMD za proširenje djelatnosti. Uvjeren sam, da ćemo na ovaj način značajno doprijeniti da u Boki Kotorskoj nemamo samo jednu luku za putničke brodove, već da će se pritisak sa luke Kotor rasporediti i na još neku luku u zalivu”- kazao je Radonjić

On je kazao da zahtjev operatera da se luci Zelenika omogući promet putnika nije odobren jer nije u  potpunosti ispunila standarde statusa luke predviđene ovim zakonom  i odgovarajućim podzakonskim aktom. Luka Zelenika je u Planu razvoja obalnog područja Crne Gore prepoznata kao trgovačka luka, istakao je Radonjić.

Izvor:CdM

Najčitanije