7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sat za planetu Zemlju – Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

Sat za planet

„Skini se s plastike, navuci se na prirodu!” ovogodišnji je moto Sata za planetu Zemlju koji će biti obilježen u subotu, 30. marta, gašenjem svjetla od 20.30 do 21 sat i 30 minuta. Svi  stanovnici svijeta i gradovi u kojima žive mogu se uključiti u najveću globalnu volontersku akciju.

Uz moto „Skini se s plastike, navuci se na prirodu”, svjetska organizacija za zaštitu prirode i inicijativa Sat za planetu Zemlju 30. marta ponovno će ujediniti milione ljudi širom svijeta koji će tako pokazati svoju predanost planeti.

Zemlja je suočena s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznovrsnosti, te je najveći svjetski pokret za očuvanje planete usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, preduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode poziva sve pojedince, gradove i preduzeća da se uključe u akciju gašenjem svjetla ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obavezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom!

Sat za planet zemlju

„Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podupire naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Ali mi guramo planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena”, ističe Petra Boić Petrač, voditeljica inicijative u WWF Adriji.

„Plastična kriza koju smo uzrokovali velika je prijetnja opstanku naših mora i zbog toga se moramo zajedno izboriti za bolju budućnost bez plastike. Ovaj Sat za planetu Zemlju idealna je prilika za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i za donošenje odluka koje će uticatii na bolje sjutra”, dodala je ona.

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sidneju 2007. godine, Sat za planetu Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija. Najpoznatije svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja, rimskog Coloseuma ili londonskog Big Bena gašenjem javne i dekorativne rasvjete ponovno će utonuti u mrak.

Najčitanije