25 C
Kotor

Slušaj online radio

Nučnici zabrinuti zbog previsokih jesenskih temperatura

Ulaz u Boku Kotorsku – foto Boka News

Jutarnje temperature koje su dosezale 30 stupnjeva Celzijevih u Španjolskoj tokom oktobra možda su razveselile turiste, ali izazivaju zabrinutost među naučnicima. Živa se diže daleko iznad normale širom Europe, od Španjolske do Švedske. Nakon ljeta obilježenog opetovanim toplinskim valovima, u Europi vladaju iznimne temperature čak i na početku jeseni, što je znak ubrzavanja klimatskih promjena.

Ruben del Campo iz španjolske meteorološke službe Aemet kaže da je ovaj oktobar u Španjolskoj najtopliji u stotinu godina.

– Jedan, dva dana iznad 30 stepeni je normalno za Španjolsku, ali toliko dana – ne. To su ljetne temperature, a mi smo već ušli u jesen. – rekao je.

U petak ujutro, sjeverno ljetovalište San Sebastian zabilježilo je temperaturu od 30,3 stupnjeva Celzijevih u 8:30 sati ujutro, daleko iznad sezonskog prosjeka.

Zadnjih dana u Baskiji, u kojoj se nalazi San Sebastian, izbili su požari pa su vlasti zabranile roštiljanje i vatromete.

Neuobičajeni toplinski val donio je i novu riječ u španjolski jezik – „verono”, spoj riječi verano (ljeto) i otono (jesen).

Del Campo je rekao da se u zadnjih deset godina događa „značajno ubrzanje” klimatskih promjena i sve jača dezertifikacija zemlje.

Po think tanku Climate Central, Madrid, Barcelona, Valencia i Zaragoza su među deset europskih gradova koji su najviše pogođeni globalnim zagrijavanjem po dokazima iz zadnjih 12 mjeseci.

Susjedna Francuska je kao i Španjolska zabilježila topliji listopad od prosjeka. A toplo je i daleko na sjeveru, u Švedskoj, gdje je u petak u južnom gradu Kristianstadu izmjereno rekordnih 19,5 stupnjeva.

– To je najveća temperatura ikad zabilježena u Švedskoj ovako kasno. – rekao je Erik Hojgard-Olsen, meteorolog Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI).

Na jugozapadu Francuske, koja je ljetos bila pogođena velikim šumskim požarima, Meteo France objavio je u petak da su se temperature približile 30 stupnjeva.

U Belgiji, glavni grad Bruxelles zabilježio je maksimalnu temperaturu od 24 stupnjeva, punih 10 stupnjeva više od uobičajenog za kraj oktobra.

Britanski Met Office objavio je u srijedu da je London uživao na toplih 20,5 stupnjeva Celzijevih, što je bliže temperaturama kakve vladaju koncem kolovoza, a ne listopada.

Topla fronta s jugozapada kontinenta zahvatila je i Njemačku koja uživa u temperaturama koje više odgovaraju ljetu nego početku novembra.

„Teško je vjerovati da je kraj oktobara jer je u velikim dijelovima Europe (i sjeverne Afrike) neuobičajeno toplo”, objavila je u petak na Twitteru Svjetska meteorološka organizacija.

Izvor:Hina

Najčitanije