18 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti

Svjetski dan energetske efikasnosti

Svjetski dan energetske efikasnosti obilježava se 5. marta, na dan kada je 1998. godine u Austriji održan prvi sastanak na kojem su svjetski stručnjaci razgovarali na ovu temu. Svrha obilježavanja ovog ekološkog datuma je podizanje svijesti o racionalnoj potrošnji energije, kroz razumno i održivo korišćenje energetskih resursa.

Tim povodom, u utorak 5. marta od 11 sati, na štandu ispred zgrade Opštine Tivat službenici Sekretarijata za uređenje prostora dijeliće energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva i pružati korisne savjete kada je u pitanju ušteda energije u svakodnevnom životu.

“Energetska efikasnost predstavlja upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije – tehnologije koje pomažu da uštedimo električnu i toplotnu energiju, a čijim uvođenjem smanjujemo zagađenje životne sredine. Malim promjenama svakodnevnih navika, odabirom ekološki prihvatljivijih i energetski efikasnijih električnih uređaja i štedljivih sijalica, ugradnjom odgovarajuće stolarije u našim domovima i postavljanjem toplotne izolacije, možemo postići značajno umanjenje potrošnje električne energije, i dati lični doprinos smanjenju emisije gasova sa efektom staklene baste” – poručuju iz Sekretarijata.

Najčitanije