24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbor direktora ViK: Arsić prijeti ne nama, već Odboru povjerenika Opštine Tivat

Opština Tivat / foto Boka News

Odbor direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (VIK) Tivat nastavio je polemiku sa potpredsjednikom te Opštine Vladimirom Arsićem, koga su juče članovi tog tijela optužili da drzak prema ne samo njima, već i da prijeti Odboru povjerenika Opštine Tivat koji u tom gradu do vanrednih lokalnih izbora 23.oktobra, vrši funkciju raspuštenog lokalnog parlementa.

„Ne iznenađuje nas Vaša drskost prema Odboru povjerenika, jer od kako ste postavljeni za potpredsjednika to je prosto sinonim za Vaš način rada i ponašanja. Prijetnja Odboru direktora VIK Tivat da će biti smjenjeni, u stvari je prijetnja Odboru povjerenika da moraju postupiti, u ovom slučaju, onako kako im Vi kažete. Zaista drsko, ali u skladu sa Vašim poimanjem demokratije.“- saopštili su juče članovi Odbora direktora VIK-a Tonino Fantić (SDP), Karolina Vučinović (SDP), Frano Bošković (SDP( Slobodan Bulajić (Arsenal za Tivat) i Rato Brajković (Nova).

Oni već nekoliko dana javno polemišu sa vrhom izvršne vlasti u Tivtu koju čini koalicija građanskih listi NP, BF i GB, a posebno sa potpredsjednikom Opštine Vladimirom Arsićem (NP)  koji je resorno zadužen za investicije i rad opštinskih justanova i preduzeća kakav je i VIK. Arsić je poručio da će aktuelni Odbor direktora VIK-a sigurno biti smijenjen jer kako je kazao, postoji više razloga za to, a ne samo odbijanje članova tog tijela da prihvate Ugovor o prenosu investitorskih prava između Opštine i VIK-a. Tim ugovorom VIK bi postao formalni nosilac predstojeće višemilionske investicije u V fazu izgradnje lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Tivtu, iako bi i taj kredit njemačkoj KfW banci kao i sve dosadašnje, vraćala Opština Tivat.

U Odboru direktora VIK-a inače, većinu svojih predstavnika ima sada u Tivtu opoziciona SDP koja je u septembru prošle godine bez obrazloženja, povukla podršku koju je do tada u SO Tivat SDP davala manjinskoj vlasti koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”. Arsić je odbijanje većine članova Odbora direktora da prihvate Ugovor o prenosu investitorskih prava, ocijenio pogrešnim i naglasio da se iza svega zapravo krije politika, odnosno namjera  opozicione SDP  da iz političkih razloga pokušava da blokira početak nove velike investicije u gradsku vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu. Stoga je lokalna izvršrna vlast i pokrenula smjenu aktuelnog Odbora direktora VIK-a i imenovanje novog. Ipak, Odbor povjerenika Opštine Tivat na svojoj posljednjoj sjednici je bez obrazloženja odbio da takav predlog administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (NP), uvrsti u dnveni red.

Regaujući na stavove Arsića, članovi aktuelnog Odbora direktora VIK-a su juče poručili da se on „pogubio u svemu ovome“.

„O tome  najbolje svjedoči činjenica da ste prije nekoliko dana pozivali člana tog istog Odbora direktora da bude u novom sazivu, iako ste znali da je kadar upravo SDP-a i da ima uzdržan stav po pitanju ugovora i posebnog sporazuma kojim ste pokušali investitorsku ulogu prebaciti sa Opštine Tivat na DOO Vik Tivat. Danas pak kažete za njega i ostale da su nestručni i da je u pitanju hir SDP-a da nanese štetu Društvu i Opštini Tivat. Potcjenjujete građane Tivta ako mislite da Vam neko u to vjeruje.“- poručili su oni potpredsjeddiku Opštine.

Ističu da su se kao „odgovorni javni funkcioneri trudili da svoj posao vršimo pošteno i krajnje profesionalno.“

„Iako različitih političkih opredjeljenja, sve razlike smo ostavili sa strane i odgovorno pristupili donošenju odluka koje su bile u najboljem interesu Društva i zaposlenih. Niko od nas ni po jednom pitanju nije glasao partijski niti politički“- naveli su Fantić, Vučinović, Bošković, Bulajić i Brajković poručivši Arsiću da mu „neće poći za rukom da nas uvučete u političku priču na kojoj insistirate, zato što ne možete argumentima da se suprostavite činjenicama koje smo iznijeli.“

„Očigledno je da bježite od odgovornosti, nemajući hrabrosti niti i znanja da vodite jednu ovakvu investiciju, iako ste zakonski i organizacijski na to obavezni. Zato ste pokušali da teret odgovornosti svalite na DOO Vododvod i kanalizacija Tivat koje nema resurse niti kadrove, a ni zakonsku obavezu da vodi ovakvu investiciju.“- ističu članovi Odbora direktora VIK-a i naglašavaju da su „ubijeđeni da će Odbor povjerenika Opštine Tivat sagledati sve argumente i postupiti u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima… iskreno vjerujući da je, kako građanima, tako i onima koji treba da odluče o našoj sudbini, sve jasno i da imaju  sve informacije kako bi donijeli sopstveni sud.“

Izvor:S.L.

Najčitanije