7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbor direktora Vodovoda i kanalizacije Tivat: Apsolutno neslaganje sa razlozima zbog kojih je naša smjena zatražena

Tivat foto Boka Newsa

Odbor direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija“ Tivat (VIK) optužio je rukovodstvo tivatske Opštine da u javnost plasira lažne razloge za smjenu tog tijela i da indirektno pokušava da nanese štetu tom preduzeću čiji je osnivač i jedini vlasnik lokalna uprava.

Aktuelna izvršna vlast koalicije građanskjih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ inicirala je smjenu aktuelnog odbora direktora VIK-a i imenovanje novog, ali Odbor povjerenika koji u Tivtu do vanrednih izbora vrši fukncije raspuštenog lokalnog parlementa, bez obrazloženja je odbio  da taj predlog administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (NP), uvrsti u dnevni red posljednje svoje sjendice. U obrazloženju predloga za smjenu aktuelnog i imenovanje novog Odbora direktora VIK-a, Komneonović je naveo  da su članovi aktuelnog „postupali sa pažnjom lošeg privrednika i  na taj način doveli su u pitanje realizaciju faze V izgradnje kanalizacione mreže“, kao i da su „isplatom bonusa (tzv.”trinaeste plate”) uticali na povećanje cijene vode građanima.“

Odbacujući ove optužbe, članovi aktuelnog Odbora direktora VIK-a Tonino Fantić (SDP), Karolina Vučinović (SDP), Frano Bošković (SDP) Slobodan Bulajić (Arsenal za Tivat) i Rato Brajković (Nova) u saopštenju koje je danas dostavljeno medijima, naveli su da iza želje aktuelne lokalne izvršne vlastiu da ih smijeni, zapravo stoji njjihovo zakonito ponašanje i briga o dobrobiti preduzeća koje vode.

“Na sjednici Odbora povjerenika 29.avgusta pokušalo se na brzinu, kroz dopunu dnevnog reda predloženu u dane vikenda, smjeniti kompletan Odbor direktora DOO “VIK” Tivat! A zašto? Zato što smo postupali potpuno prema Zakonu o komunalnim djelatnostima koji u članu 21 kaže: poslovi investicionog održavanja ne mogu povjeriti privrednom društvu koji obavlja komunalnu djelatnost, dok u članu 46 kaže: investiciono održavanje izvršava Oština.”- poručili su oni ističući da, poučeni ranijim lošim iskustvom koje su naslijedili od prethodne DPS-SD-HGI rukovodeće garniture grada i Vodovoda, gdje je VIK Tivat bio oficijelni nosilac investicije izgradnje druge faze kanalizacionog i vodovodnog sistema u Tivtu što ga je radila njemačka firma “Ludvig Pfeiffer”, odbili da prihvate ponovnu takvu namjeru rukovodstva grada da VIK bude formalni investitor i nove, pete po redu faze trog projekta kojeg će Optina finansirati preko kredita uzetog kod KfW banke a koje ona i vraća.

Iz saradnje sa „Ludwig Pfeifferom“ proistekao je sudski spor koji se vodi pred Arbitražnim sudom u Parizu, a u kome njemačka firma tuži VIK.

„Problem je nastao zbog “propusta” nadzornog organa u tom poslu a kojeg je izabrao “Vodacom, a na koji VIK Tivat nije mogao uticati.Kao tužena strana se nije našla ni Opština, niti “Vodacom”, nego upravo VIK Tivat koji je ugovorom preuzeo ulogu investitora… Ovaj spor nama kao novom Odboru direktora VIK-a bio je vodilja za postupanje u namjeri da zaštitimo interese društva kojim upravljamo. Na taj način na sebe smo preuzeli odgovornost, a menadžment društva je konačno došao u priliku da profesionalno i bez uticaja upravlja društvom. I sve vrijeme smo radili u interesu društva i u tom pravcu smo donosili odluke, o čemu svjedoče finansijski iskazi.“- saopštili su članovi Odbora direktora VIK-a, napominjući da su u međuvremenu „počeli pregovori sa rukovodstvom Opštine o realizaciji pete faze izgradnje kanalizacione mreže gdje se od nas tražilo da damo saglasnost na potpisivanje ugovora o prenosu investitorskih prava i posebnog ugovora kojim bi se DOO “VIK” Tivat opet našao u ulozi investitora, iako je ranije imao loše iskustvo kod takovog vođenja investicije.“

„Umjesto da učimo na greškama prethodnika i da greške pokušamo ispraviti, od nas je traženo da uradimo isto. Zbog toga smo ostali uzdržani prilikom glasanja o davanju saglasnosti na takvo ugovaranje, kako bi zaštitili DOO “VIK” Tivat od rizika vođenja eventualnog novog sudskog postupka. Pokušali smo u više navrata naći rješenje problema, predlažući Opštini i potpredsjedniku Arsiću da se angažuju dva inženjera, jedan hidrograđevinske, a drugi građevinske struke, koji bi pratili realizaciju projekta od početka do kraja, što bi se sve preciziralo kroz ugovor. Prethodno je kroz zapisnike i dopise Opštini sve pisano konstatovano, a odgovor je izostao. Umjesto odgovora stigao je spreman Ugovor o prenosu investitorskih prava, praćen Posebnim ugovorom, potpisani od  predsjednika Komnenovića po principu “potpiši i ti ili te čeka smjena”- tvrde Fantić, Vučinović, Bošković, Bulajić i Brajković, dodajući da je to rezultiralo pokušajem njihove smjene a što Odbor povjerenika Opštine Tivat nije uvrstio u dnevni red svoje sjednice.

Njih petoro tvrdi da odbijanjem da potpišu Ugovor o prenesu investitorskih prava sa Opštinom, investicija u gradnju pete faze „nije stala, a smim tim njena realizacija nije dovedena u pitanje od strane Odbora direktora DOO “VIK” Tivat. Prozvali su potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića da je upravo on na čelu opštinskog organa nadležnog za investicije i upitali Arsića „zašto bježi od odgovornosti i pokušava investicione aktivnosti prebaciti na DOO “VIK” Tivat, kada organ koji vodi, za pretpostaviti je, ima sve tehničke i materijalne resurse.“ Navode i da kod istih poslova  u Herceg Novom i Ulcinju, „Opštine vode investiciju, a lokalna vodovodna preduzeća samo tehnički prate realizaciju.“

Istaklli su da je njihova odluka o podjeli 13.plate za 2021. radnicima VIK-a donešenja 27.januara ove godine, nakon što je već 1.januara, stupila na snagu Odluka o cijenama vode za 2020. na koju je dobijena saglasnost Regulatorne agenjcije za energetiku, kao i da je ta ta njihova odluka bila „u skladu sa zakonom, kao podsticaj zaposlenima koji su najzaslužniji za uspjeh društva.“

„Napominjemo da se prilikom formiranja cijena za 2023.godinu rade korekcije između utvrđenih i ostvarenih određenih troškova i prihoda iz 2021.godine među kojima nema troškova radne snage. Sveobuhvatno gledano ukupni troškovi koji ulaze u obračun korekcije po metodologiji su ostvareni u manjem iznosu nego što su bili utvrđeni i isto se najbolje vidi na primjeru troškova po osnovu nabavke vode iz regionalnog gdje je ostvaren trošak manji za 71.596,48€ i što je najbitnije ovaj trošak ulazi u korekciju cijena za 2023.godinu. Na osnovu navedenog može se zaključiti da trošak radne snage iz 2021.g. neće uticati na povećanje cijene u narednom periodu dok će trošak koji je društvo imalo po osnovu nabavke vode iz regionalnog vodovoda, na koje je direktno uticalo društvo svojim trudim da bude manji, uticati da cijena usluga bude manja.“- poručili su članovi Odbora direktora VIK-a.

Odbacili kao neistinite, navode potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića

U regaovanju su Fantić, Vučinović, Bošković, Bulajić i Brajković odbacili kao neistinite, navode potpredsjednika Opštine Vladimira Arsića (NP) koje je on na njihov račun izrekao na sjendici Odbora povjerenika  Optine Tivat 29.avgusta. Arsić je tada javno prozvao povjerenike da sprječavanjem smjene aktuelnog Odbora direktora VIK-a opstruiraju novu višemilionsku fazu ulaganja u razvoj vodovodne i kanalizacione infrastrukture Tivta preko aranžmana sa njemačkom KfW bankom, a koje je po njegovim riječima, aktuelni Odbor direktora VIK-a doveo u pitanje.

Članovi Odbora direktora VIK-a su naveli da je Arsić nastupao „ponašajući se  u isto vrijeme kao tužilac i sudija iznoseći niz neistina“. Potpresjendik Opštine je inače, tada povjerenike optužio da su poklekli pod vaninsituticionalnim pristikom članova odblora direktora, a što su oni negirali. Predsjednik Odbora povjerenika Goran Sindik je tada kazao da se on pred početak sjendice “sa nikim nije vidio i sa nikim nismo pričali“, dok je  povjerenica iz Minijstarva javne uprave Enesa hasanagič Katana Arsićeve tvrdnje odbacila kao“insinuacije“ i poručila da se “nisu dešavale nikakve zakulisne radnje”.

Međutim, u svom današnjem obraćanju javnosti, članovi Odbora direkora VIK-a su potvrdili da su njihovi predstavnici Slobodan Bulajić i Frano Bošković ipak pred sjednicu Odbora povjerenika, kada su saznali da gradonačelnik predlaže dopunu dnevnog reda sa njihom smjenom, dolazili u zgradu Opštine i „tražili preko zaposlenog na portirnici Opštine da im Odbor povjerenika omogući prisustvo sjednici kada pomenuta tačka dođe na red za razmatranje, na šta je predsjednik Odbora povjerenika pristao.“

Izvor:S.L.

Najčitanije