14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat – najuspješnija turistička sezona u posljednjih nekoliko godina, ostvareno 995.432 noćenja

TO Tivat press

Turisti dali bolje ocjene u odnosu na prošlu godinu čistoći grada i plaža



Tokom prvih devet mjeseci 2023. godine ostvareno je ukupno 122.170 dolazaka, odnosno 995.432 noćenja, što je 12% više u odnosu na uporedni period iz 2022. godine, rečeno je na godišnjoj press konferenciji Turističke organizacije Tivat na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu organizacije za prvih devet mjeseci, ali i Anketa sprovedena među turistima tokom ljetnjih mjeseci.

Direktorica Turističke organizacije Nina Lakičević istakla je da su u istom periodu ostvareni prihodi od 713.034 eura po osnovu boravišne i turističke takse, te članskog doprinosa. Ovo je 32% više u odnosu na isti period 2022. godine, odnosno 19% više u odnosu na 2019. godinu koja se uzima kao rekordna kada je u pitanju crnogorski turizam.

„Ono čime smo jako zadovoljni je  činjenica da je opština Tivat prepoznata kao jako čista destinacija sa uređenim plažama i da su turisti prepoznali izbalansiran odnos cijena i ponude. Zamjerke smo imali na saobraćaj, ali i u tom segmentu Opština je uradila mnogo u odnosu na predhodne godine“ – kazala je Lakičević.

Nina Lakičević direktorica TO Tivat

Predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović ovu je turističku sezonu ocijenio najuspješnijom u posljednjih nekoliko godina, posebno naglašavajući izuzetne rezultate koje su postigli hoteli, naročito oni sa četiri i više zvjezdica. On je posebno pohvalio značajno povećanje namjenskih prihoda.

„Tivat se profilisao kao elitna turistička destinacija koja ugošćava visokoplatežne goste“, naveo je predsjednik i istakao kako su ljeto obilježili brojni kulturni i zabavni sadržaji. Naše Komunalno preduzeće je uspjelo održati visok nivo čistoće grada, pa se čistoća više ne pominje kao problem. Ne pominje se ni problem buke… Uspjeli smo u tome da Tivat bude čist i prijatan za odmor i boravak – “ istakao je Komnenović.

On  je podsjetio i na izazove sa kojima se suočava Tivat, posebno tokom ljetnjih mjeseci, a to su problemi putne infrastrukture i preopterećenosti elektro-distributivne mreže.

Tivat – foto Boka News

„Intezivirani su razgovori sa Direkcijom za saobraćaj, preduzećem „Monteput“, nadležnim Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama oko zaobilaznice koja je strateško pitanje. Bez rješavanja ovog pitanja ne možemo očekivati bolje turističke rezultate,“  rekao je Komnenović i najavio da Tivat u narednim mjesecima očekuju radovi na elektro-energetskoj mreži, obezbjeđivanju novih vodova do Porto Montenegra i drugih investitora u donjim djelovima grada. On je pozvao na strpljenje, „jer ne možemo ući u sljedeće ljeto sa nestabilnom elektro mrežom“.

Ovogodišnja tradicionalna Anketa Turističke organizacije sprovedena je tokom juna, jula, avgusta i septembra na uzorku od 1200 turista. Anketa ukazuje na značajan porast broja turista iz Zapadne Evrope, iz Turske i sa Bliskog istoka, dok se bilježi pad broja turista koji dolaze iz Istočne Evrope. Podaci pokazuju da je zadovoljstvo turista koji su posjetili Tivat veće u odnosu na prošlu godinu.

TO Tivat press

„Struktura turista se mijenja i tu se prvenstveno misli na dva aspekta. Sve više turista dolazi u partnerskom aranžmanu, dok je manje porodičnih dolazaka. Struktura je promijenjena i u smislu geografskih destinacija sa kojih oni dolaze i sve više dominiraju gosti sa Zapada i Bliskog istoka“, kaže profesor Miloš Bešić koji je radio na istraživanju.

On ističe da su po svim parametrima turisti zadovoljniji u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

„Ono što posebno treba pohvaliti jesu čistoća i higijena  grada i plaža gdje su turisti dali bolje ocjene u odnosu na prošlu godinu. Struktura gostiju u odnosu na smještaj se promijenila i sve je više gostiju koji odsjedaju u hotelima sa četiri i pet zvjezdica“ – zaključio je Bešić.

Najčitanije