22.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Palamida s gradela

Palamida

Palamida je poželjna i tražena plava riba, cijenom prihvatljiva i lako dostupna. Česta je u ponudi na peškarijama tokom cijele godine. Zdravstveno je preporučljiva, bogata Omega-3 kiselinama, vitaminom A i D. Nadasve je ukusna.

Uobičajeno je teška od jednog do tri kilograma, zgodno ju je kupiti u komadu … a može i na fete. Kada se nabavlja u komadu predlažem napraviti dva fileta, a kada su u pitanju fete, režite ih na debljinu od 1,5 do 2 centimetra. Lako se čisti, još lakše priprema… Prava riba za svakog kuvara početnika.

Palamida s gradela

Palamidu očistite,operite i narežite na odreske debljine 2 cm.

Sastojci:

Recepti Palamida s gradela1 palamida (oko 1kg)

Recepti Palamida s gradela1 dl maslinovog ulja

Recepti Palamida s gradela3 režnja češnjaka

Recepti Palamida s gradela1 kašika nasjeckanog peršuna

Recepti Palamida s gradelasok od 1/2 limuna

Recepti Palamida s gradelasol

Priprema:

Recepti Palamida s gradelaPalamidu očistite,operite i narežite na odreske debljine 2 cm.

Recepti Palamida s gradelaOdreske palamide posolite, premažite limunovim sokom i pustite da odstoje 15 minuta pa ih premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali jedan zdrobljeni češanj češnjaka.

Recepti Palamida s gradelaZatim ih pecite na ugrijanim gradelama (roštilju) povremeno ih premazujući maslinovim uljem.

Recepti Palamida s gradelaOdreske pecite 5 do 10 min sa svake strane. Kad je palamida pečena, složite je na tanjur i prelijte mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i peršina.

Najčitanije